Начало НОВИНИ Колумбия: ООН осъжда прекомерната употреба на сила при демонстрации

Колумбия: ООН осъжда прекомерната употреба на сила при демонстрации

0

Във вторник, 4 май, ООН осъди прекомерното използване на сила от полицията по време на демонстрациите в Колумбия в резултат на данъчната реформа.

Според Франс прес, Марта Хуртадо, говорител на Службата на Върховния комисар на ООН за правата на човека, е тази, която говори за събитията в Кали миналия понеделник.

„Ние сме дълбоко разтревожени от настъпилите събития, когато полицията откри огън сред протестиращите,убивайки и ранявайки няколко души, според получената информация „, каза Хуртадо. 

Тя също така призова за спокойствие в лицето на друга сцена на протести и разкри, че офисът на ООН в Колумбия вече работи за проверка на точния брой на жертвите и „установяване на обстоятелствата“ от събитията в Кали.

Междувременно от колумбийския град Жулиет де Риверо, представител в страната на върховния комисар на ООН по правата на човека, осъди, че членовете на комисията са били репресирани от силите на реда, когато са проследили случилото се.

Чрез своя акаунт в Twitter, Де Риверо посочи, че въпреки че няма пострадали, полицията „нападна и заплаши“, дори с изстрели. Като се има предвид това, Де Риверо поиска разследване на случилото се и санкции за отговорните.

Досега 18 цивилни и един полицай са починали от началото на протестите на 28 април, според службата на омбудсмана. Министерството на отбраната съобщи, че има 846 ранени, 306 от тях цивилни.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук