Начало БЪЛГАРИЯ Конституционен експерт: Новите изборни правила не нарушават основния закон

Конституционен експерт: Новите изборни правила не нарушават основния закон

0
Направените от 45-тото Народно събрание промени в Изборния кодекс не нарушават Конституцията. Доста са прецизни и са добри. Критиките към тях са необосновани – нито една година от 90-а година насам няма пропуск, без да са направени промени в изборните правила, непосредствено преди предстоящи избори.

Това заяви в ефира на Българското национално радио Симона Велева, доктор по конституционно право. Коментарът й идва на фона на остри изказвания по адрес на промените в изборния закон, основно от страна на ГЕРБ и близки до тях лица. Според тях те са писани „на коляно“, „за една нощ“, целят преврат и предизвикване на хаос.

Велева заяви, че новият изборен закон гарантира по-добра прозрачност и по-добър достъп на българите зад граница до изборните урни.

„Не виждам в промените в Изборния кодекс предпоставки за оспорване на вота“, категорична беше експертката по конституционно право.

По думите й с оглед на ситуацията първата възможна дата за провеждането на парламентарните избори е 11 юли. Тя обясни процедурата, разписана в Конституцията на страната, според която след връщането на мандата от БСП на 5 май президентът трябва в разумен срок да разпусне парламента, да насрочи нови избори и да назначи служебно правителство. Нейната прогноза е, че до края на седмицата или най-късно в началото на следващата Румен Радев ще разпусне това Народно събрание.

Велева припомни, че през последните години България е имала няколко служебни кабинета, които тя оцени като добре справили се със задълженията си.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук