Начало НОВИНИ Мъката на майка, която загуби единствения си син след протест в Колумбия

Мъката на майка, която загуби единствения си син след протест в Колумбия

0

„Те убиха сина ми, единствения ми син, нека да убият и мне“, каза майката на младия Сантяго Мурийо, който почина в колумбийския град Ибаге по време развълнуваните протести срещу правителствената данъчна реформа.

Сърцераздирателните викове на жената за смъртта на нейния 19-годишен син, който беше прострелян в гърдите миналата събота, отекнаха в цяла Колумбия, която преживя моменти на ожесточено напрежение от сряда, когато започнаха мобилизациите.

Сантяго е най-видимото лице на нарушенията на правата на човека, за което е обвинена колумбийската полиция, отговорна, според граждански организации, за нападение срещу граждани, които протестират мирно.

„Той пристигаше в дома си, оставаха му само две пресечки“, твърди майката на младежа, като отбеляза, че тя няма да позволи на полицията да „ си избърше ръцете със смъртта на младите“.

Обществените сили повлекоха множество жалби относно бруталността и произвола, с които са действали някои агенти, дори с точни кадри, записани във видеоклипове, циркулиращи в социалните мрежи.

Президентът Иван Дуке обяви миналата неделя оттеглянето на спорната данъчна реформа и поиска от Конгреса спешно да обработи нов проект.

За синдикалистите, конгресмените и социалните организации обаче страната плаща много високи разходи за упоритостта на правителството в неговата данъчна реформа, която дори не е получила подкрепата на партиите, свързани с администрацията.

Работните централи приеха оттеглянето на реформата като първи триумф на протестите, но те настояват властите да изяснят смъртта на други млади хора, като Николас Гереро, 22-годишен художник, убит с изстрел в глава в зори тази сутрин в понеделник в Кали.

Кървавата баня по улиците беше официално потвърдена от Службата на омбудсмана, която заяви, че е документирала смъртта на най- малко 16 цивилни по време на демонстрациите.  Броят на загиналите обаче може да достигне 27, според правозащитни организации.

„В момента имаме 1089 случая на полицейско насилие, сред които успяхме да установим най-малко 124 ранени от насилие, 726 произволни ареста, шест акта на сексуално насилие, 27 убийства, 12 млади хора са загубили очите си“, каза вторият вицепрезидент на Колумбийската федерация на работниците в образованието (Fecode), Марта Алфонсо.

От своя страна, неправителствената организация  „Треморс“ предупреди, че са убити 21 души, 92 са жертви на физическо насилие от силите за сигурността, а други 672 са произволно задържани.

Организацията разследва също смъртта на осем протестиращи, за които се твърди, че са нападнати от полицията, и е документирала четири жалби за сексуално насилие, за които са посочени членове на силите за сигурност.

„Понастоящем всички граждански права са нарушени поради заповедта за милитаризация, дадена в градовете. Има много документации и видеоклипове на това как полицията и армията са използвали оръжията си“, добави Алфонсо.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук