Начало БЪЛГАРИЯ Аркади Шарков: Наблюдаваме, че след изборите COVID-19 няма

Аркади Шарков: Наблюдаваме, че след изборите COVID-19 няма

0
След изборите наблюдаваме, че Ковид-19 няма. Единствено председателят на здравната комисия има насока как да се контрира развитието на пандемията. Националната здравна стратегия, която все още не е приета от парламента, би следвало да бъде фокус на обсъждането от всички политически субекти. Това заяви здравният икономист Аркади Шарков пред Bulgaria ON AIR.

„Дали НОЩ беше разпуснат поради факта, че беше създаден от предходния кабинет, или поради това, че е изразходил своите функции, е въпрос на дебат. Той беше по-скоро консултативен орган към Министерството на здравеопазването, откъдето идваха заповедите какво трябва да се затваря и отваря. Плюсът от такъв щаб е информираността на населението. Което и правителство да дойде на власт, би следвало да сформира подобен щаб от експерти, които да предлагат решения на министъра на здравеопазването“, коментира още той.

Според здравния икономист разпускането на Щаба няма да повлияе на здравната ситуация в страната, а по думите му има по-важни неща, които касаят COVID-19. Едното е как върви процесът с ваксинацията.

„Единственото правилно решение е „зелените коридори“ да останат отворени. По никакъв друг начин не се създаде усещането в българина, че ваксинационната кампания е нещо полезно и самата ваксина няма да им създаде проблеми. Премиерът в оставка дамгоса прекрасно една от ваксините и сега наблюдаваме наплив към другите. Британската ваксина – бройките са големи, но стоят неизползвани“, подчерта Шарков.

Той е на мнение, че президентът и премиерът по никакъв начин не са стимулирали хората да се ваксинират и са показали страх, като не са си поставили публично ваксина. „Реваксинираните лица в страната са около 3,2% от общото население и продължаваме да сме на последно място по хора с поставена втора ваксина“, изтъкна специалистът.

„Повечето болници трябва да останат търговски дружества, но политиците трябва да имат смелостта да оптимизират болничната помощ“, убеден е здравният икономист.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук