Начало НОВИНИ Колумбия: полицейската репресия продължава

Колумбия: полицейската репресия продължава

0

Протестите в Колумбия вече продължават повече от 6 дни и въпреки факта, че правителството на Иван Дуке оттегли в неделя противоречивата данъчна реформа, която предизвика тази буря от демонстрации, ситуацията все още е неустойчива за режима на президента.

Трагичният баланс на 19 загинали, 89 изчезнали и 846 ранени, според официални данни, провокира отхвърлянето от страна на международната общност, която с учудване разглежда бруталната полицейска репресия и насилието, завладяло основните градове в страната, като Кали, Богота, Меделин, Букараманга и др.

ООН, Европейският съюз и правителството на Съединените щати осъдиха непропорционалното използване на сила от страна на колумбийската полиция във вторник.

„Ние сме дълбоко разтревожени от събитията, които се случиха в град Кали (…) снощи, когато полицията откри огън срещу протестиращи, убивайки и ранявайки няколко души“, заяви Марта Хуртадо в Женева, говорител за Службата на Върховния комисар на ООН за правата на човека.

От своя страна Вашингтон призова „максималната сдържаност към обществените сили, за да се избегнат по-нататъшни загуби на живот“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук