Начало БЪЛГАРИЯ Румен Радев връчва последния мандат за съставяне на правителство на БСП

Румен Радев връчва последния мандат за съставяне на правителство на БСП

0
Президентът Румен Радев връчва последния проучвателен мандат за съставяне на правителство. Ще го получи парламентарната група на „БСП за България“. Социалистите вече обявиха, че ще върнат мандата веднага и няма да предлагат кабинет. 
За първи път в най-новата ни история, няколко месеца след редовни парламентарни избори, ще има предсрочен вот за ново Народно събрание. Партиите в 45-я парламент не успяха да сформират кабинет.
След официалния отказ на коалицията ГЕРБ-СДС да предлага правителство, миналата сряда партията на Слави Трифонов  – „Има такъв народ“ –  получи и веднага върна на президента втория проучвателен мандат.  Това ще направят днес и от „БСП за България“ след като получат от президента третия и последен мандат за съставяне на правителство.
След 3 неуспешни опита 45-ото Народно събрание да излъчи редовно правителство президентът Румен Радев ще трябва да назначи служебен кабинет. 
Държавният глава трябва да издаде и указ за разпускане на Народното събрание, в който да насрочи дата за предсрочни парламентарни избори. 
Пред президентството за днес е свикан протест с искане за оставката на Радев и отмяна на изцяло машинното гласуване, залегнало като условие в обновения Изборен кодекс. Премиерът Бойко Борисов вчера призова привържениците си да не участват в демонстрацията.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук