Начало НОВИНИ Ветото във Facebook за Доналд Тръмп се запазва

Ветото във Facebook за Доналд Тръмп се запазва

0

Независимият надзорен панел на Facebook реши в сряда да запази ветото, наложено от платформата на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп , въпреки че призова за бъдещ преглед на случая.

Управителният съвет, чиито решения са обвързващи за социалната мрежа, заяви, че Тръмп е създал среда, в която е възможен „сериозен риск от насилие“ с коментарите си относно насилствената атака над Капитолия от неговите последователи.

„Предвид сериозността на нарушенията и постоянния риск от насилие, Фейсбук беше оправдан да спре акаунтите на Тръмп на 6 януари и да удължи това спиране“, заяви панелът след прегледа си. Но той добави, че „не е подходящо Facebook да налага неопределено и стандартизирано наказание за неопределено спиране“ и призова платформата да „прегледа този въпрос, за да определи и обоснове пропорционален отговор“ през следващите шест месеца.

„Не е приемливо Фейсбук да държи потребител извън платформата му за неопределен период от време, без критерии кога и дали акаунтът му ще бъде възстановен“, се казва в писменото становище на комисията, като се добавя, че социалната мрежа може във всеки случай да  „налага временно спиране или изтриване на акаунта.“

Ветото на Тръмп засегна и акаунта му в Instagram. Други платформи като Twitter и YouTube също премахнаха акаунтите на тогавашния президент.

Съставен от юристи, политически експерти, журналисти и други от цял ​​свят, комисията взе решение в момент, когато социалните медии се борят да останат отворени за политически дискурс, докато филтрират злоупотребяващо или подбуждащо за насилие съдържание и дезинформация.

„Това, което направиха Фейсбук, Twitter и Google е басолютен срам за нашата страна, каза бившият президент на САЩ чрез изявление, след като получи новината. „Отнемаме свободата на изразяване от президента на Съединените щати, защото лудите от радикалната левица се страхуват от истината, но истината все пак ще излезе наяве, по-голяма и по-мощна от всякога“, добави той.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук