Начало БЪЛГАРИЯ Иван Милов: Ако военнослужещият е семеен, със заплатата, която ще вземе, е...

Иван Милов: Ако военнослужещият е семеен, със заплатата, която ще вземе, е невъзможно да се издържа това семейство

0

„Изтичането на кадри от въоръжените сили намаля, защото е достигнат минимумът, за да може една армия да съществува“. Това заяви пред БНР Иван Милов, председател на Българската офицерска легия „Раковски“.

По думите му помощта на политиците е конюнктурна и разписана добре на хартия и българската армия трябва да се опитва сама да оцелее:

„Политиката не може да обърне тренда, за да стане армията едно перспективно поле и да привлече младите хора да започнат военна професия. Причините за това не са от вчера и днес, а от много години, от самото начало на демокрацията“.

Иван Милов беше категоричен, че работата с хората е основното, което ще даде бъдеще на българската армия.

Той определи армията като „чуждото дете в семейството“ и винаги с нея са се опитвали да решават икономически проблеми – основно чрез намаляване на числеността ѝ:

„В момента имаме „малка, комплектна, добре въоръжена“ (Милов подчерта, че поставя в кавички определенията – б.р.) българска армия, която за съжаление е на ръба на оцеляването“.

Председателят на Българската офицерска легия „Раковски“ коментира заплащането на военните, служещи в българската армия:

„Ако военнослужещият е семеен, със заплатата, която ще вземе, е невъзможно да се издържа това семейство. … В Европа са го осъзнали много по-рано от нас, че е необходимо да се изготви пакет, насочен към военнослужещите, който да не е толкова в посока на повишение на заплатите, а и да дава възможност той военнослужещият да използва всички опции на това, че дарява своя труд на въоръжените сили – като това да получи по-евтина квартира, магазини, в които да пазарува на по-ниски цени и т.н. За да може да изпълнява дълга си – когато е на работа, да мисли за работа, а когато е на почивка, да може да си почива. Има механизъм за това“.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук