Начало БЪЛГАРИЯ Корнелия Нинова: Борисов лъже за финансовото състояние на държавата, излишъкът е на...

Корнелия Нинова: Борисов лъже за финансовото състояние на държавата, излишъкът е на хартия!

0

Започнахме с еуфория, че Борисов повече няма да е премиер, но завършваме със скандали уж за процедури, зад които прозират интереси, лобизъм, партиен егозиъм и личностни амбции.

Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в декларация от името на парламентарната група, предаде Агенция „Фокус“.

„Уважаеми български граждани, само месец след изборите 45-ото Народно събрание приключва своята работа. Избрахте ни в това Народно събрание с големи надежди за промяна. Започнахме в еуфория, завършваме със скандали. Еуфория, че ГЕРБ са отстранени от властта и Борисов повече няма да е премиер и скандали уж за процедури, но зад тези уж процедури прозира друга истина – интереси, лобизъм, партиен егоизъм и личностни амбиции.

Вместо съединението да ни направи силни срещу модела ГЕРБ, разединението ни направи слаби и моделът продължава да управлява. Нещо повече – продължава да се подиграва с парламентарната република.

Вместо сега да е тук по силата на решението ни от сутринта да дойдат на парламентарен контрол, той стои в хола в Банкя и ни дава съвети и лъже за финансово-икономическото състояние на държавата“, заяви още Корнелия Нинова и подчерта, че излишъкът, обявен от премиера в оставка, е само на хартия.

„Няма 115 млн. лв. излишък от растеж в икономиката, а заради 660 млн. лв., взети от концесията на летище „София“, изтъкна лидерът на БСП.

Според нея до ден днешен на финала на парламента се харчи с 200 млн. лв, извън правила, извън Народно събрание.

„БСП бяхме единствената партия, която поиска с проект на решение да задължим Борисов да внесе актуализация на бюджета. Никой от вас другите партии не пожела това решение да стане факт.

Днес сме отново в унизителната ситуация Борисов да лъже, че завършва 4-месечието на годината с излишък от 115 млн. лв, защото икономиката процъфтявала и растяла, въпреки кризата. Че той си живее в неговия измислен свят, е ясно. Българският народ да е наясно – няма 115 млн. лв. излишък от растеж в икономиката, а има вероятно този отчетен на хартия излишък заради едни 660 млн. лв., взети от концесията на летище „София“ преди месец. Продажба на националния интерес за едни 660 млн. лв. Сякаш не чуваме бизнеса и не виждаме реалните показатели на икономиката. Сякаш не виждаме стотиците фалирали малки и средни предприятия.

Вместо да се обединим и днес той да е тук и да го питаме, а не да говори отвкъщи небивалици, ние сме в състояние, че ние си тръгваме, а той продължава“, посочи още Корнелия Нинова.

Ние бяхме и оставаме себе си – партия с програма и цели и не се влияем от залитанията на новите, нито от съпротивата на модела, изтъкна лидерът на левицата.

„Какво ни отличи през това време – един месец от всички други партии? Новите ни нарекоха партия на статуквото и високомерно отхвърлила нашето предложения. Накичихте се с етикети партия на протеста. Когато не сте си помисляли за протест, в продължение на 4 години, БСП тук се бореше с това статукво. Ние категорично не сме статукво на Борисов и модела му, но сме системна, последователна, принципна партия, която каквото правеше в последните 4 години, това прави и сега“, подчерта лидерът на БСП.

По думите ѝ за този един месец всички партии в парламента са се отказали от обещанията си. „Ние от нито едно. Не само че не се отказахме, а ги внесохме като предложения, политически аргументирани и финансово обезпечени. Ние бяхме и оставаме и ще бъдем себе си – партия с програма и цели, които не са конюнктурни. Те не се влияят нито от залитанията на новите, нито от съпротивата на модела. Сигурна съм, дори да не го признаете, че се уверихте, че промяна на модела без БСП е невъзможна“, подчерта лидерът на БСП.

По думите ѝ основната задача на всеки парламент е да приема закони и да осъществява парламентарен контрол.

„Със съжаление казваме, че този парламент за един месец не прие нито един закон в полза на хората, освен Изборния кодекс. Не направи нито един парламентарен контрол към нито един министър от правителството на Борисов“, заяви още лидерът на БСП.

„Това са фактите. Оценката трябва да оставим на хората, които ни изпратиха.

Какво ни събра в началото?

Борбата с корупцията, със задкулисието, с парелната държава и желанието този модел на управление да бъде прекратен. Започнахме от първия ден с реални действия и внесохме предложение за мораториум върху определени действия върху правителството на Борисов. Уви, новите партии в парламента, не разбираме защо, блокираха този мораториум в първите дни, загубихме една седмица и стана факт, че Борисов си назначи хората във вторите и третите нива. Сега дори „Изправи се! Мутри вън!“ да бъде коригирано, няма кога. Зацикли и съдебната реформа. В процедури се удави общото ни желание закрием Специализирания съд и прокуратура. Дали е в процедури или в нещо друго, въпрос за мислене“, заяви още Корнелия Нинова.

По думите ѝ докато депутатите умуват как да реформират прокуратурата, днес пред нея стои голям опредизвикателство – Светослав Илчовски.

„Ако сме правова държава, отдавна прокуратурата трябваше да се е самосезирала“, изтъкна още Корнелия Нинова.

Ние искаме стабилност и даваме перспектива – днес се докарахме до състояние никой да не говори с никого в парламента, изтъкна още Корнелия Нинова.

„Уважаеми колеги, народни представители, има различни времена, различни парламенти. Ние не говорим с ГЕРБ, ВМРО не говореха с Атака, а Марешки с ДПС“, обясни Нинова. По думите ѝ обаче никога не е било никой да не говори с никого в един парламент.

„Днес и сега се докарахме до това състояние. Никой да не говори с никого. Ще минат и тези избори, които се задават, но втори такъв провал и особено в криза, хората няма да ни простят. Преди три седмици ви казахме, че навлизаме в политическа криза. Е, вече сме изправени пред нея. В криза се иска разум, стабилност и перспектива. Ние имаме решение. Ние искаме стабилност и даваме перспектива. Остава да се намери разум в бъдещия парламент за доброто на България и с грижа за хората“, заяви още лидерът на БСП.

Ето пълния текст на декларацията от името на парламентарната група на „БСП за България“, прочетена от председателя Корнелия Нинова:

Уважаеми български граждани,

Само месец след изборите 45-то Народно събрание приключва своята работа. Избрахте ни в това Народно събрание с големи надежди за промяна. Започнахме в еуфория, завършваме в скандали. Еуфория, че ГЕРБ са отстранени от властта и Борисов повече няма да премиер. И в скандали, уж за процедури. Но зад тези уж процедури прозира друга истина – интереси, лобизъм, партиен егоизъм и личностни амбиции. Вместо съединението да ни направи силни срещу модела „ГЕРБ“, разединението ни направи слаби. И моделът продължава да управлява. Нещо повече – продължава да се подиграва с парламентарната република. Защото вместо сега Борисов да е тук, по силата на решението ни от сутринта да дойде на парламентарен контрол, той седи в хола в Банкя и ако сте видели последното му изказване, ни дава съвети и лъже за финансово-икономическото състояние на държавата.

Основната задача на всеки парламент е да приема закони и да осъществява парламентарен контрол. Със съжаление казваме, че този парламент за един месец не прие нито един закон. Нито един закон в полза на хората, освен Изборния кодекс. И не направи нито един парламентарен контрол към нито един министър от правителството на Борисов. Това са фактите. Оценката трябва да оставим на хората, които ни изпратиха тук.

Какво ни събра в началото – борбата с корупцията, със задкулисието, с паралелната държава и желанието този модел на управление да бъде прекратен. Ние започнахме от първия ден с реални действия и внесохме мораториум върху определени действия на правителството на Борисов. Уви, новите партии в парламента, не разбирам защо, може би поради партиен егоизъм, блокираха този мораториум още на първия ден. Загубихме една седмица и стана факт, че Борисов назначи хора във вторите и третите нива, раздаде концесии, продължи да харчи парите от бюджета. И сега, дори „Изправи се! Мутри вън!“ да искат това да бъде коригирано с нов законопроект, няма кога. Зацикли и съдебната реформа. В процедури се удави и общото ни желание да закрием специализирания съд и специализираната прокуратура. Дали е в процедури или в нещо друго, въпрос за мислене. Тук ще отворя една скоба, докато ние умуваме как да реформираме съдебната система и прокуратурата, днес пред прокуратурата стои голяма предизвикателство и то си има име – г-н Илчовски. И ако сме правова държава, прокуратурата отдавна трябваше да се е самосезирала, да е разпитала хора, да е търсила доказателства и да е установила истината. Ние не казваме коя е тя. В правова държава и където се уважават институциите, единственият орган, който може да я каже, е прокуратура и накрая съд със съдебна присъда, оправдателна или друга.

Какво друго ни събра – желание за антикризисни мерки – здрави, икономически и социални. Този парламент не свърши нищо по този въпрос за един месец. Къде е БСП по тази тема – принципни и последователни, внесохме законите за преизчисляване на пенсии, за младите семейства, за увеличаването на майчинството между първата и втората година, помощ за първокласниците. Абсолютно разумни, последователни и принципни, обвързахме това с актуализацията на бюджета. Ние напълно разбираме, че няма как такива разходи да се направят без актуализация на бюджета.

Уважаеми колеги, той и до ден днешен, на финала на парламента, се харчи „с 200“, както каза Борисов по друг повод – извън правила и извън Народното събрание. Всички групи внесохте социални закони – предизборен популизъм. Защото БСП бяхме единствената партия, която разумно поиска с проект на решение на Народното събрание да задължим Борисов да направи актуализация на бюджета. Уви, никой от вас, другите партии, не пожела това решение да стане факт. И днес отново сме в унизителната ситуация Борисов да лъже, че завършва четиримесечието на годината с излишък от 115 млн. лв., защото икономиката „процъфтявала и растяла“, въпреки кризата. Че той си живее в неговия измислен и паралелен свят, е ясно. Но българският народ да е наясно – няма 115 млн. лв. от „растеж в икономиката“. А има, вероятно, този, отчетен на хартия излишък, заради едни 660 млн. лв., взети от концесията на Летище „София“ преди месец – продажба на националния интерес, за да влязат едни 660 млн. лв., за да му излезе сметката на хартия, че остава държавата на излишък. Сякаш не чуваме бизнеса и не виждаме реалните показатели на икономиката. Сякаш не чуваме и не виждаме стотиците фалирали малки и средни предприятия. Хилядите останали безработни. И вместо да се обединим и той днес да е тук и да го питаме, а не да говори от вкъщи небивалици, ние сме в състояние, че ние си тръгваме, а той продължава.

Какво ни отличи през това време – един месец, от всички други партии в парламента, защо бяхме различни? Новите ни нарекоха партия на статуквото и високомерно отхвърлиха нашите предложения. Накичихте се с етикети на „партии на протеста“ и придобихте самочувствие на самодостатъчни и че можете да решите всички въпроси. Това беше грешка, колеги.

Първо, защото когато не сте си и помислили за протест, в продължение на четири години БСП тук се бореше с това статукво. Ние категорично не сме статукво, на Борисов и модела му. Но сме системна, последователна и принципна партия, която правеше в последните четири години, това прави и сега. Всеки от вас, ако се замисли и си направи анализ на програмите, ще види, че за този един месец се отказахте от част от обещанията си пред хората. Едни по-малко, други повече. Ние – от нито едно. Не само, че не се отказахме, а ги внесохме като предложения. Политически аргументирани и финансово обезпечени, а юридически аргументирани с това – да направим актуализация на бюджета. Ние бяхме и оставаме да бъдем себе си – партия с програма и цели, които не са конюнктурни. Те не се влияят нито от залитанията на „новите“ в грешна посока, нито от съпротивата на модела. Сигурна съм, дори да не признаете, че се уверихте, че промяна на модела без БСП е невъзможна.

Уважаеми колеги народни представители, има различни времена в различни парламенти. В предишния, а и сега, ние не говорим с ГЕРБ. ВМРО не говореха с „Атака“, а Марешки – с ДПС. Но никога не е било никой да не говори с никого в един парламент. А днес и сега се докарахме до това състояние – никой да не говори с никого. Ще минат и тези избори, които се задават, но втори такъв провал, особено в криза, хората няма да ни простят. Преди три седмици ви казахме, че навлизаме в политическа криза и не ни повярвахте. Е, вече сме изправени пред нея. А в криза се иска разум, стабилност и перспектива. Ние имаме решения. Ние искаме стабилност и даваме перспектива. Остава да се намери разум в бъдещия парламент за доброто на България и с грижа за хората.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук