Начало НОВИНИ Путин подкрепя издаването на патенти за ваксините срещу COVID-19

Путин подкрепя издаването на патенти за ваксините срещу COVID-19

0

Руският президент Владимир Путийн е за идеята за издаване на патенти за ваксини срешу COVID-19, ден след като САЩ пуснаха предложението за ускоряване на производството и разпространението на имунизаторите.

„Разбира се, Русия би подкрепила подобна идея.“ Това заяви Путин на среща, посветена на пандемията, в която поиска от руското правителство да проучи тази възможност.

„При сегашните условия, както вече многократно казах, не трябва да мислим за постигане на максимална печалба, а да гарантираме безопасността на хората“, заяви той.

Русия създаде досега четири ваксини, започвайки с основния си продукт, Sputnik V, от които еднократната версия вместо две, Sputnik Light, беше одобрена от здравните власти в четвъртък.

По този начин Путин се присъедини към САЩ, които обявиха миналата сряда, че подкрепят освобождаването на патент.

Правителството на президента Джо Байдън подкрепи предложението, което няколко държави представиха в Световната търговска организация (СТО) за спиране на интелектуалната собственост на ваксините срещу COVID-19, когато САЩ вече са въвели 250 милиона дози.

Европейският съюз заяви в четвъртък, че е „готов да обсъди“ този въпрос, който ще бъде обсъден на срещата на върха на своите 27 държави-членки в Порто в петък, 7 май, въпреки че е скептичен относно ефективността на подобна мярка за ускоряване глобална ваксинация. 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук