Начало БЪЛГАРИЯ Радев: Няма да е лесно, ГЕРБ ще атакуват новия председател на ЦИК,...

Радев: Няма да е лесно, ГЕРБ ще атакуват новия председател на ЦИК, очаквам по-голяма твърдост

0

Не аз определям датата за изборите този път – 4 юли беше абсолютно невъзможна, а за след 11 юли не можеше да се отлага.

Това каза президентът Румен Радев по време на изслушването на номинираните за състав на Централната избирателна комисия, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„Не аз определям датата за изборите този път, тя се определи от няколко фактора – действията на самите партии в 45-ото Народно събрание, тяхната конфигурация и невъзможността да излъчат правителство, в същото време Конституцията, която повелява ясни срокове. Трябва да имате възможност да разгърнете една пълноценна хронограма. Знаете, че 4 юли е абсолютно невъзможна дата, вие няма как да се справите, защото автоматично нарушавате закона. Не можем да отлагаме и след 11 юли, защото има претенции, че повече не може да стои тази политическа конфигурация. Не върви и правителството в оставка да стои още дълго време“, коментира Радев.

По думите му избори през юли, август, септември не са правени с изключение на едни – парламентарни на 5 юли 2009 г.

„Успяхме да стигнем до конструктивно решение. Удовлетворен съм, че мислите в този дух и стил. Ще има мой указ в срок с една особеност, че той трябва да стане заедно с обявяването на служебното правителство. Моля ви, да започнете координацията и единодействието си от сега“, каза още Румен Радев.

Очаквам по-голяма твърдост на ЦИК за санкциониране навреме на всички нарушения, обясни още президентът.

„И по документи, и по изслушване всички съответствате на изискванията на закона. Удовлетворен съм от това, което чух. Законът поставя пред вас предизвикателства. Има неща, които трябва по най-бързия начин да бъдат изчистени. Погледите ще бъдат отправени към вас в една наистина отговорност и очакване. Хубав или лош, този закон е стъпка към достъпни, честни и прозрачни избори. Очакват ни много предизвикателства – финансови, план-сметка, обществени поръчки, процедури, логистични проблеми, доставки, обучение по новата технология, разяснителна кампания. Очаквам по-голяма твърдост на ЦИК за санкциониране навреме на всички нарушения“, заяви държавният глава.

По думите му няма да е лесно, още повече, че са се чули заявки от лидера на ГЕРБ, че ще атакуват новия председател, без да се знае още кой ще е той.

„Да, атаки ще има от всякакви партии и интересни. Важно е политическите противоречия да не се пренасят към вас. Разчитам, че ще обедините усилията вътре, така че да противостоите на тези атаки, да изпълнявате стриктно закона и да отговаряте на високите очаквания на гражданите“, каза още Румен Радев.

Имаме рязко нарастване на избирателната активност в чужбина, важно е да я стимулираме и развием на още по-голямо ниво, отбеляза още държавният глава.

„Имаме рязко нарастване на избирателната активност на нашите избиратели в чужбина. Имаме ентусиазъм да се сформират секции, от друга страна е законът и правото на политическите партии да определят членове на секционните комисии“, заяви държавният глава.

Според него затова е критично важно възможно най-бързо да станат точни и ясни правилата, да има навременна комуникация с политическите партии и с българските общности.

„Да е ясен редът, за да може тази активност в чужбина да се стимулира, да я запазим и развием на още по-голямо ниво“, каза още държавният глава.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук