Начало НОВИНИ Мексико: Директорът на метрото е осъден за убийство и корупция

Мексико: Директорът на метрото е осъден за убийство и корупция

0

Мексиканският съюз на работниците от системата за колективен транспорт подаде жалба до прокуратурата на Мексико Сити срещу директора на метрото Флоренсия Серраниа Сото. Гилдията синдицира длъжностното лице за престъпление за убийство, наранявания по непредпазливост и корупция след трагедията, която остави 25 мъртви души в понеделник, 3 май. 

Генералният секретар на групата работници, Хесус Урбан Пуерто, обясни, че жалбата включва заместник генералния директор на Metro Maintenance, Нахум Леал Барозу; ръководителят на работи и поддръжка, Алехандра Флорес Салдивар и заместник генералният директор по операциите Алберто Гарсия Лусио.

„Не е възможно правителството на Мексико Сити да е поръчало експертен доклад, в който да участва същият директор на метрото“, оплака се синдикалният лидер, според списание „Форбс“.

Урбан Пуерто подчерта, че директорът на метрото трябва незабавно да бъде отстранен от длъжност. Той припомни, че вече е имало сериозни инциденти, свързани със системата на влаковия транспорт, макар и без фатални последици. Той също така аргументира пред медиите, че правителството е притиснало друг синдикат да се откаже от придружаването на жалбата му.

Загинаха 25 души, а други 79 трябваше да бъдат приети в болница заради катастрофата в метрото в Мексико Сити. 

Президентът на Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадор отрече, че неговата политика на строги икономи е една от причините за катастрофата в метрото в столицата. Президентът отказа да предоставя пряка помощ на компании и да сключва договори за дълг в контекста на пандемията. Той твърди, че неговият приоритет са здравеопазването и социалните инвестиции, посочва агенция Франс прес.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук