Начало НОВИНИ Ракета-беглец е кацнала в Индийския океан

Ракета-беглец е кацнала в Индийския океан

0

Правителството на Китай съобщи, че ракетата Long Long 5B е кацнала в Индийския океан с по-голямата част от компонентите си, унищожени при преминаването си през атмосферата.

Според Службата за пилотирано космическо инженерство в страната, части от ракетата отново са влезли в атмосферата в 10:24 ч. по пекинско време над Индийския океан, югозападно от Индия и Шри Ланка: координати на географска дължина 72,47 градуса на изток и географска ширина 2,65 градуса на север.

Размерът на обекта, с приблизителна маса между 17 и 21 тона и размер приблизително 30 метра, и скоростта, с която се движи – около 28 000 километра в час – са довели до активирането на няколко от най-важните служби за наблюдение по света, включително Пентагона или Службата за космическо наблюдение и проследяване на Европейския съюз (EUSST).

Тази агенция вече предупреди в петък, че останките или „отломките“ от китайската ракета ще паднат в регион на Земята, покрит в по-голямата си част от океана или необитаеми райони, и че статистическата вероятност за въздействие върху земята е ниска.

От своя страна Китай също заяви в петък, че е „много малко вероятно“ останките от ракетата да причинят щети при завръщането й на Земята и че е най-правдоподобно тя да се е разпаднала по време на повторното си навлизане в атмосферата.

Ракетата е използвана от Китай за изстрелване на един от модулите на бъдещата си космическа станция в космоса и той беше разглеждан от експертите като едно от най-големите парчета отломки, които щяха да влязат отново в атмосферата.

В този смисъл американски експерти разкритикуваха, че специалната китайска програма позволява неконтролирано повторно влизане на толкова голяма ракета и не за първи път китайски кораб е попаднал в кръста на службите за наблюдение по целия свят.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук