Начало НОВИНИ Чернобил: нови ядрени реакции 35 години след трагедията

Чернобил: нови ядрени реакции 35 години след трагедията

0

Изминаха повече от три десетилетия, откакто се случи най-тежката ядрена авария в света. През нощта на 26 април 1986 г.  реактор номер 4 в Чернобилската електроцентрала излезе извън контрол по време на тест с ниска мощност и експлодира.

Въпреки това, реакциите на делене продължават да горят в маси от ураново гориво заровено дълбоко в реакторна стая, която експлодира.

„Това е като жарава в яма за барбекю“, казва ученият Нийл Хаят, химик по ядрени материали от университета в Шефилд.

Учени, изучаващи последиците от трагедията, казват, че сензорите проследяват все по-голям брой неутрони. С това се стига до заключението, че настъпва дезинтеграция и че тя тече от недостъпна стая, съобщи преди дни Анатолий Дорошенко от Института по проблеми на безопасността на атомните електроцентрали (ISPNPP) в Киев, Украйна.

„Има много несигурности. Но не можем да изключим възможността за инцидент “, каза Дорошенко.

Този процес в ядрените руини отдавна държи Чернобил в очите на света. Когато се случи трагедията, урановите горивни пръти, тяхната циркониева облицовка, графитните контролни пръти и пясъкът, хвърлен в сърцевината, за да се опитат да потушат огъня, се разтопиха в лава.

Материалът прониква в подземните помещения на реактора и се втвърдява във формации, наречени материали , съдържащи гориво FCM , които са заредени с около 170 тона облъчен уран, 95% от първоначалното гориво.

Властите в Чернобил бяха уверени, че всеки риск ще изчезне, когато масивният Нов безопасен затвор ( NSC ) се плъзне над приюта през 2016 г.. Структурата трябваше да запечата обекта, за да може да се стабилизира и в крайна сметка да бъде демонтирана.

По време на инцидента над 100 000 души бяха евакуирани от околността и беше създадена зона на отчуждение от 2600 квадратни километра. Има дори места, които в момента са недостъпни. Единствените хора, които могат да влязат, са работниците, които са изхвърлили радиоактивния материал и са построили така наречения „саркофаг“, за да покрият повредения реактор и да предотвратят по-нататъшното разпространение на радиацията.

150 000 квадратни километра в Беларус, Русия и Украйна остават замърсени, според Международната агенция за атомна енергия (МААЕ). До 2019 г. имаше изтичане на радиация. 

Сега учените имат ново предизвикателство – да намерят начин да овладеят новите ядрени реакции, което е „потенциално опасна ситуация“, постанови МААЕ.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук