Начало НОВИНИ Американските прокурори молят Instagram да не разработва детска версия

Американските прокурори молят Instagram да не разработва детска версия

0

Генералните адвокати на 44 държави и територии на Съединените щати поискаха този понеделник чрез писмо, адресирано до Instagram, да се откаже от настоящите си планове за създаване на версия на приложението за деца под 13-годишна възраст.

В писмото, подписано от ръководителите на правните отдели на Калифорния, Ню Йорк и Тексас и територии като Пуерто Рико, всички гарантират, че използването на социални мрежи може да бъде „вредно за здравето и благосъстоянието“ на непълнолетните.

Генералните адвокати критикуват Facebook, че в миналото не е направил достатъчно, за да „защити благосъстоянието на децата в своите платформи“. По този начин те вземат за пример приложението Messenger Kids , което е насочено към деца на възраст между 6 и 12 години.

Миналата година Facebook трябваше да признае, че приложението му за съобщения за деца има определени грешки, които позволяват на възрастните да разговарят с непълнолетни без разрешение от родителите. Това доведе до затягане на мерките за сигурност и подобряване на техните системи, но създаде лош имидж.

„Изглежда, че Фейсбук не отговаря на нужда, а създава такава, тъй като тази платформа е насочена предимно към деца, които иначе не биха имали акаунт в Instagram“, казват авторите на писмото.

От друга страна, Адам Мосери, ръководител на платформата, написа в профила си в Twitter за необходимостта непълнолетните да комуникират чрез социалните мрежи. „Все по-често децата се обръщат към родителите си да се присъединяват към приложения, които им помагат да поддържат връзка с приятелите си“, пише в туитър той.

По същия начин Мосери обясни, че в тази нова детска версия на Instagram родителите ще имат пълен контрол върху приложението. Това, като се вземе предвид писмото, ясно обяснява загрижеността на прокурорите, които са използвали лошия опит на споменатото приложение, за да обяснят неуспеха на Facebook да се справи с безопасността на непълнолетните.

В средата на март компанията, която управлява Марк Зукърбърг, обяви публично, че проучва създаването на версия на Instagram, адаптирана за деца на възраст под 13 години. Оттогава критиката към предприемача продължава да расте.

Миналия месец Зукърбърг също получи писмо, подписано от 35 организации от различни страни, в което също призовава технологичния предприемач да не спира да създава Instagram за деца. 

В момента съществуващите правила на платформата забраняват акаунти за лица под 13-годишна възраст, така че стартирането на това ново приложение го отваря за сравнително нова аудитория.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук