Начало БЪЛГАРИЯ Изненадващ ход на Радев: Проф. Стоилов – правосъдие, проф.Минеков- култура, проф. Кацаров...

Изненадващ ход на Радев: Проф. Стоилов – правосъдие, проф.Минеков- култура, проф. Кацаров – здравеопазване

0

Изненадата в служебния кабинет на президента Радев се нарича проф. Янаки Стоилов. Той ще заеме поста министър на правосъдието.

Късно снощи след като Радев се е обърнал към ръководството на партията за неговата номинация, Изпълнителното бюро на БСП е дало съгласието си един от водещите юристи на левицата да попълнии състава на второто служебно правителство на президента. А днес кандидатурата на Стоилов ще бъде одобрена на подпис от членовете на Националния съвет на БСП, каквато е партийната процедура.

Проф. Янаки Стоилов ще е единственият представител на БСП в служебния кабинет. Деница Златева и Весела Лечева, за които се говореше в последните дни, са проиграли своя шанс, защото са дали съгласието си да станат министри преди имената им да бъдат одобрени от ръководството на партията.

Столичната мълва спрягаше за поста правосъден министър съветничката на президента по правни въпроси на президента Иванка Иванова, но явно Радев е решил да заложи на доказан експерт в лицето на проф. Янаки Стоилов.

Проф. Крум Кацаров, един от най-добрите ни гастроентеролози, шеф на Катедра „Гастроентерология, чернодробно-панкреатична хирургия и транспантология” към ВМА, ще поеме здравеопаването от проф. Костадин Ангелов. Отказали са се от този пост поканените проф.Дечо Дечев и проф. Коста Костов.

Проф. Велислав Минеков сяда в министерското кресло на културата.  Минеков е отявлен критик на управлението на Борисов и върл противник на Вежди Рашидов. Проф. Минеков беше най-гласовитият от „Отровното трио“, но впоследствие се разграничи от Бабияккн и Хаджигенов, когато те тръгнаха към парламента. „Аз не бях на площада, за да стигна до този политически формат. Още от първите дни имаше много обвинения, че ще направим партия, имаше обвинения, че около нас най-често се вижда Мая Манолова, че ще използваме регистрацията на партията на Мария Капон. Аз съм отричал това през цялото време, но се наложи всичкото това да бъде възприето и да се случи“, каза той на раздяла. Сега обаче е приел да капитализира участието си в протестите с министерски пост.

Проф. Минеков дори е наредил кабинета си. За зам.-министри на културата е посочил Борислава Тенева, Пламен Славов и Весела Кондакова.

За министър на образованието съгласие вече е дал проф. Николай Денков, шеф на Етичната комисия на министерството. Отказал е поста известният преподавател Теодосий Теодосиев.

Още един професор –  Христо Бозуков, ще поеме земеделието. За него се говори, че е лична квота на бившият шеф на БСП- Пловдив Георги Гергов. Проф. Бузуков заемаше съшия пост в служебното правителство на Огнян Герджиков.

Новият външен министър пристига от Дания – посланик Светлан Стоев, дипломат от кариерата, който трябва да се завърне в България, за да заеме поста.

Изненадващо още един дипломат от кариерата – доскорошният  представител на България в ООН Георги Панайотов е привлечен за военен министър. Бил е началник на отдела на НАТО в МВнР, а през 2010 е изпратен във Вашингтон, за да стане зам.-шеф на посолството ни. До вчера за този пост се гласеше бившият военен министър Николай Цонев 

  Все още не е ясно дали Бойко Рашков, бивш шеф на следствието и бивш депутат от левицата, ще бъде вътрешен министър. Името му ту отпадаше, ту отново влизаше списъка на министрите. Проф. Радулов, за когото също се говореше, че ще влезе в кабинета на ул. „Шести септември“ отказал този пост. 

Очаква се ключовият пост начело на финансовото министерство да бъде поверен на Асен Василев, който бе министър на икономиката, енергетиката и туризма в служебното правителство на Марин Райков през 2013 г., назначено от тогавашния президент Росен Плевнелиев.

За социален министър се спряга името на Гълъб Донев, който заемаше поста и в кабинета на Герджиков. 

А за министър на туризма е гласена доц. Стела Балтова.

Служебният министър-председател ще бъде ген. Стефан Янев, както многократно писахме.

Кабинетът ще е оперативен, както всеки български кабинет„, обяви тази вечер държавният глава в Бяла Черква, където бе на митинг-заря в чест на 145 години от Априлското въстание.

Румен Радев ще обяви кабинета си във вторник в 13.30.

Очаква се, че до това време ще е свършил конгресът на ГЕРБ, за да има време за нормално предаване и приемане на властта в държавата.

За този час се очаква да бъдат обявени и указите, с които президентът разпуска 45-ото Народно събрание и насрочва датата на предсрочни избори за 11  юли.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук