Начало БЪЛГАРИЯ Цветозар Томов, ЦИК: Машините за гласуване нямат връзка с интернет, не могат...

Цветозар Томов, ЦИК: Машините за гласуване нямат връзка с интернет, не могат да бъдат атакувани

0

„Никой няма да приеме никакви оправдания, ако не успеем да изпълним Закона. Няма никакво извинение за ЦИК, ако тя не успее да изпълни Закона такъв, какъвто е и не осигури честни избори”. Това заяви в ефира на „Здравей,България” на Нова телевизия говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

Все още не е пресметнато колко машини за гласуване ще бъдат необходими за предсрочните избори на 11 юли, но според Томов те ще бъдат с около 400-500 повече. Фирмата – изпълнител на договора може да ги осигури.

„Не мисля, че машините са от Венецуела. Те са производство на фирма, която е частично притежавана от венецуелското правителство. Това е връзката. Smartmatic е една от най-големите корпорации за производство на системи за машинно гласуване и един от основните конкуренти на световния пазар”, обясни говорителят на ЦИК.

Според Томов машините по принцип могат да бъдат обект на хакерска атака, но има и предпазни средства срещу това.
Първото такова е, че машините не са свързани в мрежата.

Съществуват и начини да се провери има ли несъответствие между разписките и машинния протокол. Говорителят на ЦИК съветва гласоподавателите да си проверяват разписките, след като са подали своя вот.

„Рискът е по-малък, отколкото известните практики за манипулиране на вота при хартиените бюлетини. Аз призовавам хората да бъдат спокойни при изборния вот. Ние сме длъжни да правим проверки. Могат да се правят контролни проверки, може да се следи има ли пълна идентичност между машинния вот и разписката”, увери Томов.

„Хората трябва да преодолеят страха си, да видят, че машинното гласуване не е по-сложно от хартиеното, и да му повярват. Това е работа до голяма степен и на ЦИК, която трябва да проведе разяснителна кампания”, категоричен е говорителят на Избирателната комисия.
Основният проблем за гласуването с машини в чужбина не е транспортирането, а сертифицирането и софтуерното подсигуряване. Предстои това тепърва да бъде обсъждано, каза Томов.

Според него основният риск пред ЦИК е политизацията, „ако прекалено силно помним, че сме излъчени от партии там.“

„Трябва да преодолеем деленето и това да не влияе върху решенията на ЦИК. Трябва да се подхожда еднакво към партиите, за да се убеди обществото, че изборният процес се контролира обективно“, посочи още Томов.

Предишна статияМинистър Янаки Стоилов очи в очи с Гешев, ВСС обсъжда закриването на спецправосъдието
Следваща статияАбровски: Ултра лукс в ловен дом ”Ормана”, посещаван от Борисов и постройки със съмнителна законност

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук