Начало НОВИНИ Шефът на ООН е загрижен за нападенията на Израел срещу Газа

Шефът на ООН е загрижен за нападенията на Израел срещу Газа

0

Генералният секретар на ООН, Антонио Гутериш , каза, че бил „ужасен“ от животите, които се губят в Газа и „дълбоко засегнат“ от нападението на Израел срещу две международни медии.

Тези изявления идват, след като Израел удари ивицата Газа с въздушни удари, които причинили смъртта на 10 членове на семейството и унищожаването на 13-етажна сграда, в която се помещават международни медии като Ал Джазира и Асошиейтед прес. Палестинските бойци също изстрелват ракети на израелска територия.

„Генералният секретар напомня на всички страни, че всяка безразборна атака срещу цивилни структури и медии нарушава междунардното право и трябва да се избягва на всяка цена “, заяви говорителят му Стефан Дюжарик в изявление тази събота, 15 май.

Израелските въздушни и артилерийски удари в Газа са убили 140 души от понеделник, включително 40 деца, и ранили 1100 други, според палестинските здравни служители, най-тежкият епизод на насилие в региона от 2014 г. насам.

Ръководителят на израелските и палестинските въпроси на Държавния департамент на САЩ Хади Амр ще проведе разговори с израелските лидери в неделя, преди да се срещне с палестинските служители, за да търси „устойчиво спокойствие“, според Белия дом.

Съдбата на Източен Йерусалим е в центъра на израелско-палестинския конфликт от десетилетия , спор, който датира от ранното създаване на държавата Израел. И двете страни претендират правото си на него.

Израел разглежда целия град като своя столица, въпреки че не е признат като такъв от по-голямата част от международната общност, а палестинците претендират за Източен Йерусалим като бъдеща столица на бъдеща независима държава.

От първото преразпределение на палестинските семейства на територията Израел се осигури с приемането на закон през 1950 г., който забранява на палестинците достъп до техните имоти. Без законното право да се върнат в домовете на своите баби и дядовци, палестинците страдат, тъй като опитът за колонизация продължава безнаказано. 

Въз основа на решение на израелския Върховен съд, четири палестински семейства са принудени да изгонят домовете, в които техните предци живеят поколения в квартал Шейх Джара, последното палестинско съпротивление в източния Йерусалим.

Тези къщи са предназначени да бъдат заети от израелски заселници в контекста на юдаизация в източната част на града, окупиран от израелците след победата им във войната през 1967 г.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук