Начало НОВИНИ Дългото работно време убива 745 000 души годишно

Дългото работно време убива 745 000 души годишно

0

Дългото работно време убива стотици хиляди хора годишно, според Световната здравна организация (СЗО).

Първото по рода си глобално проучване показа, че през 2016 г. 745 000 души са починали от инсулт и сърдечни заболявания поради дълги работни часове.

Докладът установява, че хората, живеещи в Югоизточна Азия и региона на Западен Тихи океан са най-засегнати.

СЗО също така заяви, че тенденцията може да се влоши поради пандемията на коронавируса.

Изследването установи, че работата 55 часа или повече седмично е свързана с 35% по-висок риск от инсулт и 17% по-висок риск от смърт от сърдечни заболявания в сравнение с работна седмица от 35 до 40 часа.

Проучването, проведено с Международната организациа на труда, също показва, че почти три четвърти от починалите в резултат на дълги работни часове са мъже на средна възраст или по-възрастни.

Преди пет седмици публикация в LinkedIn от 45-годишния Джонатан Фростик получи широка публичност, като описва как е имал сигнал за събуждане през дългото работно време.

Мениджърът на регулаторната програма, работещ за HSBC, току-що беше седнал в неделя следобед, за да се подготви за предстоящата работна седмица, когато усети стягане в гърдите, пулсиране в гърлото, челюстта и ръката и затруднено дишане.

„Стигнах до спалнята, за да мога да легна, и привлякох вниманието на жена ми, която се обади на 999“, каза той.

Докато се възстановяваше от инфаркта си, г-н Фростик реши да преструктурира подхода си към работата. „Вече не прекарвам цял ден в Zoom“, каза той.

Постът му порази стотици читатели, които споделиха своя опит от преумора и въздействието върху здравето им.

Г-н Фростик не обвинява работодателя си за дългите часове, които влага, но един от респондентите каза: „Компаниите продължават да притискат хората до краен предел.“

HSBC заяви, че всички в банката пожелават на г-н Фростик пълно и бързо възстановяване.

„Ние също така признаваме важността на личното здраве и благополучие и добрия баланс между професионалния и личния живот. През последната година удвоихме усилията си за здравето и благосъстоянието.

Източник: БиБиСи

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук