Начало НОВИНИ Египет отваря границата си с Газа, за да прехвърли ранени палестинци

Египет отваря границата си с Газа, за да прехвърли ранени палестинци

0

Египетските власти решиха да открият тази неделя, 16 май, прелеза Рафа, който свързва ивицата Газа с египетския Синай, по „изключителен“ начин за транспортиране на ранените палестинци с линейка до болниците, информира дипломатическият източник Efe Palestine.

Източник, който поиска да не бъде идентифициран, отбеляза, че това решение е „Акт на солидарност с палестинския народ, който страда от брутална израелска агресия“ и че ще позволи на линейките да влизат и излизат от ивицата Газа, така че ранените в анклава да могат да получат медицинска помощ.

Местните египетски медии, като частната верига Extranews, също съобщиха за решението, което идва само един ден след като дузина египетски линейки влязоха в ивицата, за да транспортират ранени от ескалацията на насилието между палестинските фракции и Израел . Те обаче не информираха за периода от време, през който преходът Рафа ще остане отворен.

Откриването на Рафа е от съществено значение за двата милиона жители на Газа , тъй като това е единственият достъп, който не минава през Израел и от 2007 г. поддържа тесна блокада на територията, ограничавайки влизането и излизането на хора и стоки.

Насилието между Израел и Газа е най-тежката ескалация през последните седем години. Огнена топка се издига от кулата Джала, когато е унищожена при израелски въздушен удар по град Газа. 
Съдбата на Източен Йерусалим е в центъра на израелско-палестинския конфликт в продължение на десетилетия, спор, който датира от ранното създаване на държавата Израел . И двете страни претендират правото си на него.

Израел счита целия град за своя столица, въпреки че не е признат като такъв от по-голямата част от международната общност, с изключение на САЩ. Палестинците претендират за Източен Йерусалим като бъдеща столица на бъдеща независима държава.

От първото преразпределение на палестинските семейства на територията Израел се осигури с приемането на закон през 1950 г., който забранява на палестинците достъп до техните имоти. Без законното право да се върнат в домовете на своите баби и дядовци, палестинците страдат, тъй като опитът за колонизация продължава безнаказано.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук