Начало НОВИНИ САЩ предупреждават Израел, че конфликтът с палестинците може да ескалира

САЩ предупреждават Израел, че конфликтът с палестинците може да ескалира

0

Най-високият американски военен служител предупреди Израел в понеделник, 17 май, за риска, че конфликтът с палестинските бойци от Хамас ще се разпространи отвъд Ивицата Газа, и настоя, че „никой не е заинтересован от продължаването на боевете“.

„Има значителен брой жертви и вярвам, че това ниво на насилие причинява дестабилизация отвъд Газа“, каза пред репортери ръководителят на щабовете на САЩ Марк Мили.

Повече от 200 палестинци, включително 61 деца, са починали след избухването на военните действия миналата седмица между еврейската държава и палестинските въоръжени групи в Газа, според местните власти. Десет души загубиха живота си при ракетни атаки срещу Израел.

„Никой не отрича правото на Израел да се защитава“, каза Мили пред репортери, които го придружаваха в полет до Брюксел за среща на НАТО.

„Но нивото на насилие е такова, че за никого не е удобно да продължи боевете“, добави военният началник. „Цивилните хора умират, децата умират“.

В понеделник обаче Вашингтон блокира проект за резолюция на ООН, призоваващ за трети път да се прекрати насилието, въпреки че президентът Джо Байдън посочи, че подкрепя прекратяването на огъня.

Насилието между Хамас и Израел, предизвикано от демонстрации в окупирания от евреите Източен Йерусалим, е най-лошото регистрирано от 2014 г. насам.

Палестинските бойци са изстреляли около 3350 ракети по Израел, който отговори с непрекъснати въздушни удари, които според военния ръководител са насочени към началниците на Хамас и военната инфраструктура.

„Мисля, че каквито и да са военните цели, те трябва да бъдат претеглени спрямо други последици“, каза Мили. „Според мен деескалацията е най-умното нещо, което всички страни могат да направят в момента“, добави той.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Напишете коментар!
Моля, въведете името си тук