Начало НОВИНИ ООН призовава за средства за подкрепа на палестинци в Газа на фона...

ООН призовава за средства за подкрепа на палестинци в Газа на фона на израелски бомбардировки

0

Хуманитарният шеф на ООН – Марк Лоукок призова международните донори за предоставяне на средства за подпомагане на палестинското население в Газа, където израелските бомбардировки са разселили повече от 58 000 души и са повредили основната инфраструктура.

В изявление Лоукок посочи, че ООН се надява да използва 14 милиона долара от хуманитарния фонд за окупираните палестински територии, за да засили реакцията и да насърчи донорите да ускорят своя принос към този инструмент.

Освен това той каза, че ООН планира скоро да отправя по-широк хуманитарен апел за набиране на средства за Газа.

Лоукок припомни, че военните действия са разселили повече от 58 000 палестинци, като много от тях са бежанци в училищата на агенцията на ООН за палестински бежанци (UNRWA).

„Загрижен съм от предаването на коронавируса сред уязвими хора, натрупани в претъпкани приюти, и от неспособността на здравната система да реагира“, каза служителят на ООН.

Прекъсвания на електрозахранването и повреди в централната лаборатория на Министерството на здравеопазването в Газа усложняват здравеопазването в десетки здравни центрове в Газа, добави той.

Лоукок подчерта значението на по-добрия хуманитарен достъп до ивицата, за което той настоя за необходимостта Израел да отваря и поддържа отворени гранични пунктове за влизане на основни доставки и излизане на болни и ранени.

В този смисъл той приветства откриването във вторник на преминаването Керем Шалом, което позволи влизането на камиони с гориво на UNRWA, но ясно заяви, че други хуманитарни материали не могат да преминат в Газа.

„Призовавам всички страни да улеснят бързото и безпрепятствено преминаване на хуманитарна помощ за нуждаещи се цивилни“, настоя той.

Лоукок се присъедини към призивите на генералния секретар на ООН Антонио Гутериш да обяви прекратяване на военните действия и изобличи, че насилието „не е донесло нищо друго освен смърт, разрушения и широко разпространени травми на окупираните палестински територии и Израел“.

От своя страна УНИЦЕФ поиска в изявление незабавен хуманитарен достъп, за да се избегне бедствие за децата от Газа, които, според организацията, страдат от последиците от насилствения конфликт, „без да имат къде да се скрият“.

„В Газа са починали най-малко 60 деца, а други 444 са ранени за по-малко от 10 дни. Почти 30 000 деца са принудени да се преселят. Около 250 000 се нуждаят от услуги за психично здраве и защита“, обясни изпълнителният директор на УНИЦЕФ Хенриета Форе.

Организацията изчислява, че около 325 000 души се нуждаят от вода и санитарни услуги в района, за да ги предпазят от заразяване с животозастрашаващи заболявания. 

„Всеки ден, когато конфликтът продължава, децата на Палестина и Израел продължават да страдат. Тези деца се нуждаят от прекратяване на огъня сега, както и от дългосрочно политическо решение на цялостния конфликт “, добави Форе.

Предишна статияДоклад: Пандемията създаде предпоставки за засилване на трансграничната организирана престъпност
Следваща статияНай-голямата палестинска общност извън Близкия изток протестира в Чили срещу смъртните случаи

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук