Начало БЪЛГАРИЯ Д-р Брънзалов: България вече разполага с необходимо количество ваксини, значително е подобрена...

Д-р Брънзалов: България вече разполага с необходимо количество ваксини, значително е подобрена логистиката

0

„България вече разполага с необходимо количество ваксини, значително е подобрена логистиката. Остава все пак да има на кой да ги поставим, за да се достигнат такива нива на стаден имунитет, че на практика епидемията да бъде ликвидирана в България.“ Това каза в интервю за БНР д-р Николай Брънзалов, заместник-председател на Българския лекарски съюз.

С разкриването на повече пунктове, където личните лекари да получават ваксини, започва да се решава проблемът с опашките и неприятните сцени за получаване на минимални количества ваксини, смята Брънзалов. „Все още не е започнала да работи тази система, но в много кратък срок ще започне.“

Към момента се изпълняват 100% от заявките за ваксини, увери той.

Все още имаме епидемия в България, предупреди Николай Брънзалов, който изрази опасения, че много бързо сме повярвали, че всичко е приключило.

„Да, данните са прекрасни, намаляват заболелите. /…/ На практика вирусът няма този терен за развитие в обществото, каквото беше преди година и половина. Имаме голяма част от населението защитена, но не е достатъчно.“

Д-р Брънзалов обясни, че има голям проблем с разминаването между това кой извършва ваксинацията и кой издава сертификата. Той призова да не се злоупотребява с това всички, които са се ваксинирали другаде, да си търсят документа при личните лекари. В цената, която дадено лечебно заведение получава за ваксинирано лице, влиза и издаването на сертификат, уточни той.

Над 99% от общопрактикуващите лекари, изписващи лекарства по Здравна каса, издават електронна рецепта от 1 май, подчерта още Николай Брънзалов. Според него обаче и хартиените рецепти трябва да останат в сила засега. 

Източник: БНР

Предишна статияСирийските бежанци вече не са добре дошли в Дания
Следваща статияСигнал за бомба в детска градина в София

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук