Начало НОВИНИ Най-големият айсберг в света се откъсва от Антарктида

Най-големият айсберг в света се откъсва от Антарктида

0

Най-големият айсберг в света се откъсна от ледения шелф Roone, разположен северозападно от Антарктида. Според сателитни снимки, заснети от мисията „Коперник Сентинел-1“, ледената маса има площ от 4 320 квадратни километра.

Според информация, разкрита от Европейската космическа агенция, айсбергът е наречен A-76 и е дълъг 170 километра и широк 25 километра. Размерите му са сравними с островите Майорка в Испания.

A-76 става най-големият айсберг в света и оставя след себе си A-23A и ​​A-74, две ледени маси, които съответно са измерили 3800 километра и 1270 квадратни километра.

Според информация на Europa Press най-големият айсберг днес е открит в морето на Уедел благодарение на работата, извършена от мисията Copernicus Sentinel-1, която използва два мощни спътника, които наблюдават Антарктида чрез радарни улавяния, които проследяват повърхността на споменатия континент по време на деня и нощта. Изображенията заснемат дори най-отдалечените райони на мястото през цялата година.

Въпреки че размерите на този айсберг са огромни, неговите измервания не са сравними с гигантския айсберг A-68, който в крайна сметка изчезва през април тази година. Открит през 2017 г., A-68 успя да достигне 6000 квадратни километра.

Според гореспоменатата медия, A-68 се е насочвал към брега на Южна Джорджия и е представлявал опасност, тъй като може да промени екосистемата и хранителната верига на мястото. Въпреки това морските течения допринесоха за промяната на курса и последващото размразяване.

Предишна статияOт днес за директор на СДВР е назначен старши комисар Антон Златанов
Следваща статияОфициален представител на Хамас прогнозира прекратяване на огъня „в рамките на ден-два“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук