Начало НОВИНИ В кои страни от Латинска Америка се е увеличила крайната бедност поради...

В кои страни от Латинска Америка се е увеличила крайната бедност поради пандемията?

0

Пандемията COVID-19 задейства нивото на бедност в Латинска Америка, достигайки най-високото си ниво през последните 12 години.

Изправени пред трудната перспектива, няколко правителства в региона избраха да предоставят стимули или бонуси за облекчаване на икономическата криза, причинена от пандемията.

Изследване на BBC Mundo подчертава, че в повечето случаи правителствата се задължиха да предоставят спешни средства в здравните системи и да осигурят директна помощ на най- учзвимите семейства и компании, засегнати от рецесия, която доведе до спад на икономическата активност със 7,7% през 2020 г.

Според доклада бедността е достигнала най-високото си ниво през последните 12 години и засяга 33,7% от населението.

Докладът за крайната бедност през 2020 г. отразява, че Мексико, Хондурас и Еквадор са страните от Латинска Америка, където тези нива са се повишили.

Историческият спад се отразява на тези граждани, които не могат да задоволят основните си хранителни нужди.

Експертите, с които се консултираха посочените медии, подчертават, че увеличаването на крайната бедност зависи от ситуацията, в която е била страната към момента на появата на пандемията, колко сериозно е било положението в общественото здраве и как правителството е реагирало на кризата.

„Съществува връзка между крайната бедност и паричните трансфери, извършвани от правителствата“, каза Алберто Аренас, директор на отдела за социално развитие на ECLAC. 

Предишна статия36 хиляди зрелостници се явяват на втора матура
Следваща статияИзраел и Хамас прекратяват атаките

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук