Начало НОВИНИ Хамас претендира за „победа“ над Израел пред хиляди души в Газа

Хамас претендира за „победа“ над Израел пред хиляди души в Газа

0

„Хамас“ претендира за „победа“ във въоръжената си конфронтация с Израел, заяви този петък, 20 май, висш служител на движението пред хиляди хора, събрани в ликуващи демонстрации в град Газа, след влизането в сила на прекратяването на огъня. 

„Това е еуфорията от победата“, каза Джалил ал Хая , номер две в политическото бюро на Хамас в ивицата Газа , по време на речта си пред радостни протестиращи. Той също така обеща да „възстанови“ къщите, разрушени от израелските бомбардировки.

Благодарение на посредничеството на Египет, Израел и Хамас, ислямисткото движение на власт в ивицата Газа одобри споразумение за прекратяване на огъня в четвъртък вечерта, за да сложи край на най-кървавата си конфронтация от години.

Палестинският анклав започна военни действия на 10 май, като изстреля ракети по Израел в знак на солидарност със стотиците палестинци, ранени в сблъсъци с израелската полиция на Еспланадата на джамиите в Йерусалим, третото най-свято място в исляма.

След тези ракетни атаки Израел започна операция за „намаляване“ на военните способности на Хамас чрез умножаване на въздушни удари срещу тази микротеритория от два милиона жители под израелска блокада в продължение на почти 15 години.

От своя страна, Хамас у Ислямски джихад изстреляха над 4300 ракети към еврейската страна, която има противоракетен щит, който позволява да бъдат прихванати 90% от тези снаряди.

В сблъсъците загинаха най-малко 232 души от палестинска страна, включително 65 деца и много бойци от Хамас и Ислямски джихад , 12 в Израел, включително шестгодишно момче, 16-годишно момиче и войник.

Предишна статияМомче на 19 години е починало от COVID-19
Следваща статияПринц Уилям обвини Би Би Си, че е допринесъл за „параноята“ на принцеса Даяна

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук