Начало БЪЛГАРИЯ Асен Василев: Огромни касови наличности по фирмите вероятно захранват корупцията

Асен Василев: Огромни касови наличности по фирмите вероятно захранват корупцията

0

„В НАП виждаме системно бездействие. 10 млрд. лева са отписани, няма какво да се направи за тях. Това е голям проблем. По-интересни са другите 10 млрд. лева – просрочени задължения с недостатъчно обезпечение. За тях можем да направим нещо. Там вероятно има длъжници от типа фирми с източване, трудно събираеми, но има и фирми, които и днес работят и получават бюджетни средства“. Това каза пред БНР служебният министър на финансите Асен Василев. 

Той посочи, че от НАП се работи върху преглед на фирми, които получават голям държавен ресурс. 

„Там също има голяма концентрация. Миналата година 13-14 фирми са получили над 3 млрд. лева. Тази година – към април, имаме четири фирми, които са получили 1,5 млрд. лева. Тези фирми се гледат като рискови. Започват проверки. Когато имаш такъв голям ползвател на обществен ресурс, трябва да направиш добър контрол по веригата“. 

Василев съобщи, че се прави анализ на касовите наличности по фирмите. 

„По предварителна информация има огромни касови наличности – това са пари, които фирмата не държи в банка, а твърди, че държи в сейф. Говорим за милиарди… Ако е вярно купуването на гласове, вероятно това са парите за корупционен и тъмен бизнес. Ако тези пари ги няма в касата, първият въпрос към тези фирми е къде са парите… Става дума за сериозен ресурс, по който най-вероятно се е случвала корупцията и купуването на изборите“. 

Стряскащо според него е, че има фирми, финансирани от Българската банка за развитие, които са в списъка с длъжници на НАП. Задълженията са в размер на над 20 млн. лева. 

В предаването „Неделя 150“ Василев обясни защо е назначил Румен Спецов за директор на НАП: 

„Познавам г-н Спецов отдавна, още откакто работеше в НАП. Беше изключително доверен партньор на чуждите служби по координация с европейските, с чуждите партньори. Ако искаме да изчистим НАП и да започнем да си събираме течовете в системата, човекът, който е работил точно това, е най-подходящият. Трудно е да се намерят хора, които познават системата и не са зависими от нея“. 

Работи се в посока на преориентиране на мерките към това да се помогне на бизнесите да преодолеят липсата на средства, да се завърти отново колелото и те по-бързо да започнат да генерират приходи. 

„Идеята е да се помогне на бизнесите да започнат да работят, а не да им се плаща за това, че не работят. Това трябва да стане плавно и внимателно, за да не се създаде сътресение в икономиката… Трябва да имаме готовност, в случай че отново се тръгне към затваряне. Работим по залагане на такава готовност“. 

Министър Василев посочи, че засега в бюджета приходите се движат по план, има изоставане само в акцизите на цигарите и на горивата: 

„Имам уверение, че това ще се навакса. Заради многото преструктурирания имаше много извънредни разходи и те изядоха голяма част от буферите. Юни няма да се наложи теглене на нов дълг, вероятно и през юли няма да се наложи. Основните затруднения са в това, че няма много възможности за преструктуриране на разходите… Фискално стоим стабилно“. 

Предишна статияРадев и Вучич откриват заедно паметник на светите братя Кирил и Методий в Цариборд
Следваща статияЩе има разяснителна кампания за гласуването с машини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук