Начало БЪЛГАРИЯ Радев и Вучич откриват заедно паметник на светите братя Кирил и Методий...

Радев и Вучич откриват заедно паметник на светите братя Кирил и Методий в Цариборд

0

Президентът Румен Радев ще посети Цариброд, където ще разговаря със сръбския си колега Александър Вучич. Двамата ще се срещнат с представители на българското национално малцинство в Сърбия. Двамата лидери за втори път отиват при българите в Цариброд.

Първата съвместна среща бе преди 3 години. Тогава Румен Радев подчерта, че съдбата на националното ни малцинство в Сърбия е от изключителна важност за двустранните отношения между Белград и София, както и за европейската перспектива на целия регион.

На свой ред Вучич обеща да подобри живота на българите в Сърбия. Темата ще бъде във фокуса и на днешната среща.

Радев и Вучич ще разговарят на четири очи. За 12 часа е предвидена среща на двамата с представители на българското национално малцинство.

След като преди 3 години двамата държавни глави направиха първа копка на паметник на светите братя Кирил и Методий в двора на училище в Цариброд, което носи името на славянските първоучители, днес Радев и Вучич ще открият паметника на специална церемония. Президентите ще разгледат и ремонтираната сграда на училището.

Скулптурата, с височина 230 см е на проф. Валентин Старчев и синът му Камен. Фигурата е излята в леярната на Марин Марков. Гранитната основа е дело на “ Бедрок- Ин“.

Паметникът на светите братя Кирил и Методий е построен със спомоществователството на фондация “ Трейс за хората“ и дарители от България, които благодарят на всички за съпричастността.

Началото на релизирането на идеята е поставено от Инициативен комитет, председател на който застава посланикът ни в Сърбия Радко Влайков.

Дарителската кампания за построяването на монумента бе подета на Благовещение от председателя на НС на „Трейс груп Холд“, проф. д.ик.н. инж. Николай Михайлов. Издигането на монумента на създателите на българската и славянска азбука е отдавнашна мечта на ръководството на българската гимназия „Св. св. Кирил и Методий“ в Цариброд, в която 240 деца се обучават на майчиния си, български език.

В инициативата участва с дарение строителната компания „Трейс Груп Холд“, а известният старозагорец инж. Николай Михайлов обяви в личния си профил във фейсбук, че търси съдействие от други фирми и граждани за построяването на паметника.

„Вече 9 години учителският екип на гимназията в Цариброд отстоява правото на образование на майчин език в сръбската община и утвърждаването на българските образователни традиции и ценности. През учебната 2007/2008 г., след няколкогодишни опити и настоявания пред местните власти, гимназията получава разрешение да носи името на славянските първоучители. През 2009/2010 г. в царибродската гимназия „Св.Св. Кирил и Методий“ се възстановява и образованието на майчин език. Изработен е и герб на училището. На 24 май 2011 г., когато е патронния празник на гимназията, тогавашната държавна Агенция за българите в чужбина и Културно-информационният център в Цариброд правят съвместно дарение на училището – табела с наименованието на гимназията и знаме с образите на патроните. През същата учебна година учителският колектив решава единодушно да се постави паметник на Кирил и Методий в училищния двор“, написа тогава проф. Михайлов.

Шест години по-късно – на 22 юни 2018 г. президентът на Република Сърбия Александар Вучич и българският държавен глава Румен Радев правят първата копка в двора на училището в присъствието на много граждани, бивши и настоящи възпитаници на гимназията, представители на български и сръбски държавни и общински институции, на български и сръбски медии и др.

Интересен факт е, че на 23 май 2018 г. в Сърбия за първи път е отбелязан празникът на славянските първоучители, а от 2019 г. 24 май е обявен за официален празник в западната ни съседка и се нарича „Ден на Св. Кирил и Методий“. В Белград има паметник на „Св.Св. Кирил и Методий“, който е дарение от известния македонски скулптор Томе Серафимовски.

„Делото на Кирил и Методий и тяхната просветителска мисия се превръщат в едни от главните символи на прогреса и на принадлежността ни към европейската цивилизация. Светите братя са провъзгласени за Съпокровители на Европа от папа Йоан Павел II на 30 декември 1980 г., а от 2007 г. кирилицата е третата официална азбука на Европейския съюз след латиницата и гръцката азбука“, категоричен е проф. Михайлов.

Предишна статияУволняват шефовете на ДАНС и ДАР във вторник
Следваща статияАсен Василев: Огромни касови наличности по фирмите вероятно захранват корупцията

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук