Начало НОВИНИ Изведнъж станах много интересен за всички европейски лидери

Изведнъж станах много интересен за всички европейски лидери

0
Изведнъж станах много интересен за всички европейски лидери. На ден имам покани и разговарям с по двама премиери, един президент и един еврокомисар, така че към България има огромно внимание. Това коментира държавният глава Румен Радев.

„Не използвам думата „натиск“, но нека не забравяме, че България е страната-член на ЕС. Това означава много. Ние ще се обърнем за солидарност към останалите членове на Съюза. Най-важното е като такъв отговорен член България да не допуска в Евросъюза за бъдат внесени нови проблеми. Начинът за отваряне на европейския път на нашите братя от РСМ минава преди всичко през София. Спокойно, откровено и отговорно трябва да седнем и да решим нашите двустранни проблеми“, коментира той отношенията ни с Република Северна Македония.

Що се отнася до съвместното честване на 24 май с президента на югозападната ни съседка, Радев обясни, че това е голям успех. „Заедно със Стево Пендаровски не само ще отдадем почит към делото на светите братя Кирил и Методий в Рим, но двете делегации ще пътуваме заедно в един самолет. Така ще заявим нашата ясна и взаимна политическа воля, че ще развиваме отношенията между нашите две страни в доверие, приятелство и добросъседство“, заяви българският държавен глава.

По повод днешния празничен ден Румен Радев коментира: „Именно България бе държавата, която спаси тяхното дело. Започнатото от Кирил и Методий бе продължено от Климент Охридски и Наум Преславски, които със своите ученици и хиляди последователи направиха така, че България да се превърне в духовния и културен център на славянския свят през Средновековието. Нека днес отдадем почит на всички творци, книжовници и хора на словото, които през вековете създаваха българската държава на духа, от която и днес, и за в бъдеще ще продължаваме да черпим сили за нашето духовно възраждане.“

„Нека на 24 май поздравим всички наши достойни учители, книжовници и хора на знанието, които продължават да укрепват българският дух и да разпръсват тъмата на подмяната. Държавата на духа никога не е загивала в България и от нас зависи да я предадем на следващите поколения“, добави той.

Според него имаме повод за оптимизъм: „България винаги е вървяла напред чрез просвета, знания и духовност. Честит празник!“

„Нека не политизираме днешния прекрасен и светъл български празник“, отговори Радев на въпрос за съдбата на шефовете на ДАНС и ДАР.

Служебният премиер Стефан Янев също отказа коментар по темата.

Предишна статияБизнесменът Георги Попов излиза от ареста срещу парична гаранция от 40 000 лева
Следваща статияСтефан Янев: 24 май е един от най-светлите ни национални празници

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук