Начало БЪЛГАРИЯ Президентът Радев отива на извънредния Европейски съвет в понеделник и вторник в...

Президентът Радев отива на извънредния Европейски съвет в понеделник и вторник в Брюксел

0

Президентът Румен Радев ще представлява България на извънредния Европейски съвет в понеделник и вторник в Брюксел. Това стана ясно, след като Радев разговаря с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел в рамките на предварителни консултации с няколко държави в петък, сред които и България.

Европейските лидери се събират за първи път на живо от началото на годината.

„Незаконните и провокативни стъпки на Русия продължават както в държавите – членки на ЕС, така и извън тях, неотдавна с т.нар. списък на „неприятелските държави“, се казва в поканата от председателя на Европейския съвет Шарл Мишел до участниците в срещата.

Предвижда се Европейският съвет да възложи на Европейската комисия и на Европейската служба за външна дейност да изготвят доклад за отношенията с Москва. Ще бъде обсъдена възможността през юни, на редовната среща на върха на ЕС, да бъдат удължени действащите санкции срещу Русия. Добре е да припомним, че до сега на подобни срещи българският президент изразяваше мнение, че санкциите срещу Русия трябва да паднат, без ясно аргументи защо. Но идеите му никога не бяха приети.

Очаква се Европейският съвет да изрази съпричастност с Чехия и България, където бяха взривени складове с боеприпаси – дело, приписвано на руското военно разузнаване, съобщава БТА.

След арестуването на беларуския журналист Роман Протасевич на борда на пътнически самолет, принудително отклонен към Минск от маршрута си в неделя, няколко премиери, сред които полският Матеуш Моравецки и гръцкият Кириакос Мицотакис, написаха в социалните мрежи, че ще поставят пред Европейския съвет въпроса и за засилване на санкциите срещу Беларус.

Президентите и премиерите от 27-те ще обсъдят и отношенията с Обединеното кралство след окончателната раздяла и влизането на 1 май в сила на търговското споразумение между Лондон и ЕС. Очаква се по време на разговора да стане дума и за задържането на европейски граждани в миграционни центрове в Обединеното кралство.

В писмото си Мишел добавя, че ще се коментират и кризата в Близкия изток, както и предстоящото първо посещение в Европа през юни на американския президент Джо Байдън.

Във вторник акценти на срещата на върха на ЕС ще са координацията на мерките около пандемията от COVID-19, напредъка на ваксинацията и възможностите за предоставяне на ваксини на държави от Западните Балкани и на програмата за ваксини за развиващите се страни на Световната здравна организация – COVAX.

По информация на Европейската комисия отделни държави вече са обявили даряването на 9 млн. дози на COVAX. В петък ЕС се ангажира до края на годината да осигури още 100 млн. ваксини на програмата на СЗО, както и да изгради три ваксинационни хъба в Африка, за да подпомогне ускоряването на ваксинацията.

Европейските лидери са поканени „да заявят своите ключови приоритети и притеснения“ във връзка с увеличаването на климатичните цели на ЕС за намаляване на въглеродните емисии до 2030 г. от 40 на 55%. Според Мишел това е необходимо, преди Еврокомисията да предложи законодателен пакет за реализирането на европейските климатични цели.

Предишна статияНаско Сираков: Левски ще има нов собственик
Следваща статияCOVID 19: Само 81 заразени за последното денонощие

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук