Начало НОВИНИ Деян Кюранов: Никой не иска война с Беларус, която може да доведе...

Деян Кюранов: Никой не иска война с Беларус, която може да доведе до война с Русия

0

„Трябва да стане ясно, че въпреки че Лукашенко се учи от Путин, както преди Путин се учеше от Лукашенко, Беларус не е Русия и когато се държи хулигански и пиратски като Русия, тя ще получи много по-тежък удар.“ Това мнение изрази в интервю за БНР политологът Деян Кюранов, който от години следи развитието на ситуацията в Беларус. По думите му режимът в Минск е бандитски.

В този случай светът ще реагира по-остро и по-болезнено за страната извършителка, посочи Кюранов в коментара си по казуса с приземения в Минск самолет и арестувания опозиционен журналист Роман Протасевич.

„Навремето Путин научи от Лукашенко първо да прокара антидемократичен закон и след това абсолютно законно да потъпква права и да гони хора. Може и Путин да приеме това като блестящ ход“, отбеляза Деян Кюранов, който обаче не очаква масови протести в Беларус, подобни на миналогодишните.

„Ходът на Лукашенко е доста отчаян, непредизвикан, показва голяма несигурност“, заяви той в предаването „Преди всички“.

В момента Европейският съюз не може да направи почти нищо, ако говорим за пряк натиск, подчерта Деян Кюранов. Според него НАТО също няма да се намеси, защото „никой не иска война с Беларус, която може да доведе до война с Русия“.

„Международната реакция ще бъде силна и това ще бъде лошо за режима“, прогнозира Кюранов.

Деян Кюранов смята, че руският президент „не иска втора Украйна в никакъв случай“, защото „едно рязко завиване на Беларус към демокрация би съборило Путиновия режим“.

Нашата политическа аудитория постоянно проявява провинциализъм и е съсредоточена „в нашите бури в българската чашка вода“, изтъкна още Кюранов.

„Аз се учудвам понякога защо у нас няма повече емпатия за съдбата на Беларус. Съдбата на Беларус прилича изключително много на българската. Просто ние сме имали късмета да има един Балкан, зад който да можем да се крием от време на време, а те не. И всеки е минавал и е оставял пепелища.“

Предишна статияОграничават движението на магистрала „Струма“
Следваща статияБайдън използва няколко влиятелни лица, за да насърчи ваксинирането сред младите хора

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук