Начало НОВИНИ Байдън иска от разузнавателните служби доклад за произхода на коронавируса

Байдън иска от разузнавателните служби доклад за произхода на коронавируса

0

Президентът на САЩ Джо Байдън в сряда, 26 май, разпореди разузнавателните агенции на страната му да го информират в рамките на следващите три месеца дали COVID-19 за първи път се е появил в Китай от животински източник или от лабораторна авария.

Агенциите трябва да „удвоят усилията си за събиране на информация и да й направят съответен анализ, който може да ни доближи до окончателно заключение“, каза Байдън в изявление, публикувано от Белия дом.

Заповедта на президента е в резултат на ескалация на нарастващия спор за това къде и как вирусът се е появил за първи път: чрез контакт с животни на пазар в Ухан или чрез освобождаването на коронавируса от изследователска лаборатория.

Отговорът ще има огромни последици както за Китай, който твърди, че не носи отговорност за пандемията, така и за политиката на САЩ, където лабораторната теория е използвана от републиканските опоненти за атака на Пекин.

„Към днешна дата американската разузнавателна общност се е съсредоточила около два вероятни сценария“, но не е постигнала окончателно заключение по този въпрос „, заключи Байдън.

Предишна статияЯнев освобождава шефа на ДАНС: С поведението си този председател накърни авторитета на службата
Следваща статияШвейцарците се отказват от преговори с ЕС и отхвърлят договора

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук