Начало БЪЛГАРИЯ Елена Йончева: Дали има широка лява коалиция, ще разберем от резултатите на...

Елена Йончева: Дали има широка лява коалиция, ще разберем от резултатите на изборите

0

„България няма да се прости с европейски средства, защото вярвам, че ще има ново правителство, което ще започне реални реформи, така че тези пари от Европа да работят действително за българските граждани. Целта на механизма – обвързването на отпускането на финанси с върховенството на закона, не е да се наказват гражданите, а да бъде превантивен инструмент“. Това коментира пред БНР евродепутатът Елена Йончева. Група депутати в ЕП, сред които е и тя, изпратиха писмо до Европейската комисия, че ако до 1 юни не започне да прилага поне първите стъпки от механизма, ще преминат към съдебна фаза на принуда. 

„Искаме този механизъм за обвързване да е ефективен инструмент. Търсим необходимите лостове“. 

В предаването „Нещо повече“ Йончева коментира случая с приземения пътнически самолет в Минск и ареста на журналиста Роман Протасевич: 

„Журналистът трябва да бъде освободен. Трябва да има международно разследване, за да бъдат потвърдени фактите. Това е почти безпрецедентен случай и трябва да се намери механизъм той да не се повтаря“.

„Дали има широка лява коалиция, ще разберем от резултатите на изборите. В България има около 2 млн. потенциални избиратели на левицата, но проблемът е, че те не могат да се припознаят в днешната левица. В БСП трябва да започне разговор, че трябва да се промени и да се превърне в лява европейска партия на активните професионално хора. Лявото не е ретроградно, то е модерно“. 

Източник: БНР

Предишна статияМакрон моли Руанда да прости на Франция за ролята й в геноцида през 1994 г.
Следваща статияТъжна вест! Почина актрисата Лорина Камбурова

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук