Начало НОВИНИ Китай критикува американските разузнавателни служби за разследване на COVID-19

Китай критикува американските разузнавателни служби за разследване на COVID-19

0

Китай критикува този четвъртък, 27 май, американските разузнавателни служби, след като президентът Джо Байдън им заповяда да разследват произхода на коронавируса.

Отхвърляйки необходимостта от ново разследване за пандемията, говорител на външното министерство заяви в четвъртък, че „мотивите и целите на администрацията на Байдън са ясни“.

„Светът отдавна познава тъмната история на американските разузнавателни служби“, каза Джао Лиджиян, позовавайки се на неоснователните обвинения на САЩ за оръжия за масово унищожение, които оправдават нашествието им в Ирак.

Президентът Байдън в сряда, 26 май, нареди на американските разузнавателни агенции да го информират през следващите три месеца дали произходът на COVID-19 в Китай се дължи на инцидент с животно или лаборатория.  

Хипотезата, че вирусът е излязъл от лаборатория, първоначално беше отхвърлена като „много малко вероятна“ от Световната здравна организация (СЗО), която посети Китай и се появи отново през последните дни. 

Първите случаи на COVID-19 бяха идентифицирани в края на 2019 г. в китайския мегаполис Ухан, преди вирусът да се разпространи по света и да причини повече от 3,5 милиона смъртни случая.

Китайските власти винаги са отричали теорията, че коронавирусът се е появил в лаборатория, по-специално в Института по вирусология в Ухан.

Тази седмица статия в американския Wall Street Journal (WSJ) възроди тази хипотеза и исканията за задълбочено разследване по нея се умножават, дори сред научната общност.

Предишна статияДаниел Смилов: Вижда се колко добре вкопан е моделът ГЕРБ
Следваща статияКорабокрушение в Нигерия оставя четирима загинали и 150 изчезнали

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук