Начало НОВИНИ Макрон моли Руанда да прости на Франция за ролята й в геноцида...

Макрон моли Руанда да прости на Франция за ролята й в геноцида през 1994 г.

0

Френският президент Еманюел Макрон поиска от руандите да простят на Франция за ролята й в геноцида в Руанда през 1994 г., при който загинаха около 800 000 етнически тутси и хутуси.

Изказвайки се пред паметника на геноцида в столицата на Руанда Кигали, той каза, че Франция не се е вслушала в предупрежденията за предстояща касапница и твърде дълго е „оценявала мълчанието върху изследването на истината“.

Но Франция не е била съучастник в убийствата, добави Макрон.

Лидерът на Руанда похвали речта му.

Президентът Пол Кагаме каза: „Думите му бяха нещо по-ценно от извинението. Те бяха истината.“ Той го нарече „акт на огромна смелост“.

През март френска експертна комисия установи, че Франция при покойния президент Франсоа Митеран е носила „тежка и непреодолима отговорност“ за геноцида, но не е била съучастник. В доклада се казва, че Франция е била „сляпа“ по отношение на подготовката за геноцид.

„Само онези, които са преминали през тази нощ, може би могат да простят и по този начин дават дар за прошка“, каза г-н Макрон пред паметника, където са погребани над 250 000 жертви.

„С това смирение и уважение заставам до вас днес, осъзнавам степента на нашите отговорности.“

„Убийците, които дебнеха блатата, хълмовете, църквите, нямаха лицето на Франция. Франция не беше съучастник“, каза г-н Макрон. Но той каза, че през 1994 г..

На 22 юни ООН разреши разполагането на френски сили в югозападна Руанда, в така наречената операция „Тюркоаз“.

Тази мисия беше спорна: френската хуманитарна зона спаси някои потенциални жертви от геноцидните убийци, но по-късно имаше обвинения, че френската помощ е дошла твърде късно и че някои убийци са успели да се скрият в зоната.

През 2015 г. тогавашният президент Франсоа Оланд обяви, че архивите на Руанда ще бъдат разсекретени, но две години по-късно, след като изследовател поиска разрешение да ги проучи, Конституционният съвет на Франция реши, че те трябва да останат в тайна.

Г-н Макрон стартира новото проучване, което позволява на експертите да изучават френските официални файлове от онова време.

Предишна статияКорабокрушение в Нигерия оставя четирима загинали и 150 изчезнали
Следваща статияЕлена Йончева: Дали има широка лява коалиция, ще разберем от резултатите на изборите

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук