Начало БЪЛГАРИЯ „Мъртви души” подкрепиха коалиции за участие в изборите

„Мъртви души” подкрепиха коалиции за участие в изборите

0
Стотици българи, които не са между живите, се оказаха сред гражданите, които са подкрепили с подписите си две формации за изборите. Става въпрос за новосъздадената коалиция „Ляв съюз за чиста и свята република”, прочула се с участието на бившия премиер Жан Виденов, и коалицията „Движение Заедно за промяна”.

За скандалния факт стана известно, когато в Централната избирателна комисия (ЦИК) се обсъждаше регистрацията на партиите и коалициите за предсрочните парламентарни избори на 11 юли. Комисарите нямаха какво да направят, тъй като Изборният кодекс на практика не се занимава с този конкретен проблем.

Според закона, освен всички други документи, политическите формации трябва да представят списък с 2500 подписа на граждани, които подкрепят регистрацията им за изборите. Валидността на подписите се проверява в регионалното министерство. ЦИК може да откаже да допусне партиите и коалициите за изборите, само ако бройката на подписите падне под минималния праг.

Не такъв е случаят със споменатите по-горе коалиции. Заявката за регистрация на „Ляв съюз за чиста и свята република” беше одобрена от ЦИК, тъй като отговаря на изискванията на кодекса – подкрепена е от 4873 подписа на избиратели. При гласуването членът на комисията Цветозар Томов отказа да подкрепи решението. И посочи, че проверката на подписката е показала, че вътре присъстват 124 починали лица, пише още „Сега“.

Същото се повтори и при разглеждането на заявлението на „Движение Заедно за промяна”. Този случай е още по-драстичен – 305 „мъртви души” са били открити в списъка, както и други 1600 невалидни подписа. „Това е скандално много и според мен говори за нечистоплътност при начина, по който тази коалиция е събирала изискуемите от закона подписи”, коментира Цветозар Томов. Общо обаче коалицията разполага с 4888 подписа и дори като се приспаднат некоректните записи остават достатъчно за регистрацията.

Мнението на Томов сподели и шефът на ЦИК Камелия Нейкова. „За съжаление, в Изборния кодекс няма правно основание с подобна хипотеза – ЦИК да има възможност да откаже регистрация за участие в изборите, така че моралната страна на въпроса оставяме на партиите и коалициите, които ще участват в предизборното състезание”, заяви тя.

Предишна статияПравителството удължи извънредната епидемична обстановка в страната до края на юли
Следваща статияРумен Радев ще се срещне с папа Франциск

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук