Начало НОВИНИ Обединеното кралство регистрира увеличение на случаите: 75% от инфекциите са от индийския...

Обединеното кралство регистрира увеличение на случаите: 75% от инфекциите са от индийския вариант

0

До 75% от новите случаи на коронавирус, които се откриват в Обединеното кралство, съответстват на варианта, идентифициран за първи път в Индия, по-заразен от преобладаващия досега в страната, заяви този четвъртък, 27 май, британският министър на здравеопазването Мат Ханкок.

През последните 24 часа в Обединеното кралство са докладвани 3542 нови инфекции, най-големият брой от 12 април и през последните седен дни средният брой инфекции се е увеличил с 20,5%, според последните официални данни.

Ханкок потвърди по време на пресконференция, че увеличаването на случаите е предвидимо, след като ограниченията започнат да намаляват, въпреки че подчерта, че е необходимо хората „да останет бдителни“.

Министърът посочи, че ваксинацията „прекъсва връзката между положителните случаи, хоспитализациите и смъртните случаи“ и че нейната цел е в бъдеще „случаите да не са причина за налагане на строги ограничения“. Той подчерта, че ваксините „изглеждат също толкова ефективни“ срещу индийския вариант (B.1.617.2), както и срещу британския вариант (B.1.1.7), след като бъдат приложени двете предписани дози.

Джени Харис , директор на британската програма за проследяване на общественото здраве, призна от своя страна, че ефективността на препарата AstraZeneca срещу новия вариант е „малко по-ниска“ от тази на другите ваксини .

До момента в Обединеното кралство са регистрирани 6 969 случая на индийски вариант , според последните данни на Агенцията за обществено здраве на Англия (PHE), около два пъти повече от броя, идентифициран миналата седмица.

Според проучване, публикувано от тази агенция тази седмица, първата доза от ваксината Pfizer или AstraZeneca показва ефективност от 33,5% срещу този нов вариант, в сравнение с 51,1% спрямо преобладаващия вариант до момента в страната.

След като са инжектирани две инжекции, имунизаторът Pfizer е 87,9% ефективен срещу индийския вариант (93,4% с британския), докато този на AstraZeneca е 59,8% ефективен (66,1% при британския вариант).

От 49 пациенти, приети с коронавирус в Болтън (Северна Англия), една от точките, където индийският вариант се е разпространил най-много, петима вече са получили две дози ваксина, обясни здравният министър.

В цялата страна за седем дни броят на смъртните случаи от вируса се е увеличил с 14%, докато броят на хоспитализациите се е увеличил с 19,9%.

Предишна статияРуски сенатор: „Възходът на САЩ е зад нас“
Следваща статияРусия: ЕС рискува безопасността на пътниците над Беларус

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук