Начало НОВИНИ Асен Василев: Реално разполагаме с малко над 2 млрд. лева. Държавата е...

Асен Василев: Реално разполагаме с малко над 2 млрд. лева. Държавата е имитирала дейност, гонила е фризьорските салони

0
Разполагаме с малко над 8 млрд. лева, но 6 от тях не можем да пипаме. Разполагаме реално с малко над 2 млрд. лева. Изпълняваме бюджета така, както е заложен. Имаше малко закъснение с акцизите, което се навакса. Това каза финансовият министър Асен Василев по БТВ.

Когато има непредвидени разходи, а такива е имало до май, те се правят за сметка на други разходи. Друг е въпросът какви са те. Според мен, няма да има проблем да останем в рамките на дефицита. Трябва да се направи актуализация на бюджета. Колегите в НАП и митници направиха анализ. Започнаха проверки на фирми с голям финансов ресурс от държавата. На база на това очакваме  да се вдигнат приходите в хазната до края на годината.

Беше нужна актуализация и това го казах още първия ден. Г-н Борисов доста време управлява. Представете си, че имаме приходи. Ние не можем да го харчим без парламент. Ние не може да увеличим разходите. За да продължим разходите за пенсионерите, трябваше да дръпнем от разходите на министерствата.

237 милиона са отишли по мерките  40 на 60, 170 млн. са дадени на МЗ. Това е било бюджетирано до март. Има пари за БНТ – 20 млн. Има разход от 22 млн. за фонд на фондовете. Ще направим преглед какво се случва там. Той е на загуба. ББР също е на загуба. Това е притеснително.  Големите длъжници като „Брикет“, се обадиха и поискаха да започнат да се издължават данъчните задължения. Има още 6-7 фирми такива.

Румен Спецов /бел. ред. шефът на НАП/ е бил точка за контакт на НАП с Европол. Как може да се стигне до дългове от 40-50-60 млн.. Всички знаем, че ако един месец не си платиш задълженията, НАП започва да си търси парите. Всички предприятия са в криза заради коронакризата, но повечето си плащат дълговете към НАП.

Има фирми с милиони в каса. Плащанията в кеш да ограничени до 10 000 лева. Трябва много кешови плащания да правят. Този кеш трябва да излезе от някъде. Не вярвам, че тези, които купуват гладове ще теглят от личните си сметки в банката. Опитваме да преориентираме методологията по която се работи в НАП и митниците.

Искаме тази методология да се преориентира към големите фирми, които взимат големите обществени поръчки, например. Нека да отидем там, където са потенциалните големи щети за бюджета. А не да гоним фризьорските салони. Става въпрос за много повече пари.

Силно притеснително е, че на всички нива и във всички системи се виждат системни течове. Или правилата са били такива, или инструкциите. Държавата да имитира дейност – да гони фризьорските салони, но не и големите фирми. Същото е в енергетиката. Там има огромна задлъжнялост.

Предишна статияСтефчо Банков: Министър Рашков ми няма доверие и смята, че не може да работи с мен
Следваща статияТатяна Дончева: Не се разследва никой, подслушва се, за да се събират клюки

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук