Начало НОВИНИ Китай позволява раждането на трето дете, за да „подобри структурата на населението“

Китай позволява раждането на трето дете, за да „подобри структурата на населението“

0

Китай обяви в понеделник облекчаването на мерките за семейно планиране и ще позволи на своите граждани да имат трето дете, след като данните от преброяването, публикувани този месец, показаха намаляване на раждаемостта.

Властите взеха това решение с цел „подобряване на структурата на населението“.

В публикувания днес текст китайските власти твърдят, че мярката ще гарантира постигане на „висококачествено икономическо развитие“, докато се стреми да „поддържа националната сигурност и социалната стабилност“.

Сред най-трънливите въпроси властите цитираха тези на „визията на семейството от младите хора“ или прекомерните разходи за тържества и подаръци, които Пекин счита за „лоши социални навици“.

Една от целите на правителството, когато става въпрос за насърчаване на раждаемостта – посочва се в текста – е да допринесе за „намаляване на семейните разходи за образование“, като същевременно се ангажира да „подобри отпуска по майчинство“.

По същия начин тази нова политика изследва решения на проблема със застаряването на населението, като забавяне на пенсионната възраст и прилагане на поредица от гаранции за пенсионираните работници.

През октомври 2015 г. страната разреши на своите граждани да имат две деца, като отпусна строгата и противоречива политика на едно дете, която управляваше Китай от 1979 г., за да смекчи растежа, насърчаван от първия президент на Китайската народна република – Мао Дзедун.

Предишна статияТатяна Дончева: Не се разследва никой, подслушва се, за да се събират клюки
Следваща статияЛекарства по Здравна каса – само с електронни рецепти от 1 юни

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук