Начало БЪЛГАРИЯ Празнуваме Международния ден на детето

Празнуваме Международния ден на детето

0

На 1 юни празнуваме Международния ден на детето. Празникът води началото си от Световната конференция по въпросите на детското здраве, състояла се в Женева през 1925 година. В почти всички държави по света се празнува Ден на детето или Ден на децата. Този празник е на различни дати и по различен начин е свързан с традицията на отделните държави.

Идеята за отбелязване на този ден идва през 1925 година, когато китайският генерален консул в Сан Франциско събира няколко китайски деца сираци и ги води на празника на лодките-дракони (китайски празник, водещ началото си от древността и свързан с пролетното равноденствие).

По-късно неговата инициатива е продължена, като независимо от благотворителната акция в САЩ и в Европа се провежда международна конференция по въпросите на детското здраве.

В България през 1927 г. е издаден указ на цар Борис Трети за отбелязване на Деня на детето през втората неделя след Великден всяка година. Така за първи път у нас Денят на детето е честван официално на 8 май 1927 г.  Той се провежда под патронажа на княгиня Евдокия и по-късно на съпругата на Борис III. 
От 1928 г. инициативата за официалното му празнуване се поема от Съюза за закрила на децата в България.


деца


През 1949 г. денят официално е обявен за Международен ден за защита на децата. А през 1950 г. 1 юни за първи път е честван едновременно в 51 страни по света.

През 1959 година Общото събрание на ООН обявява 20 ноември за Световен ден на децата, но едни от малкото страни, които възприемат тази дата като своя са Египет, Канада, Финландия и Тринидад и Тобаго.

Повечето страни по света предпочитат да запазят старите си традиции и да празнуват на най-различни дати.

За Деня на детето са организирани редица празненства и инициативи в цялата страна.

Предишна статияБойко Ноев: България е давала на Интерпол фалшиви имена на руски агенти
Следваща статияИндия: затворниците отказват условно освобождаване от страх да не се заразят с COVID-19

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук