Начало НОВИНИ Румен Ненков: Промените в Изборния кодекс може да доведат до оспорване на...

Румен Ненков: Промените в Изборния кодекс може да доведат до оспорване на резултатите

0

„Това парламентарно мнозинство прие промените в Изборния кодекс с ясното съзнание, че НС се разпуска и ако КС не ги приеме, те така или иначе ще действат на тези избори. А ако те въпреки всичко останат, тогава ще има възможност за оспорване на изборите“, заяви бившия конституционен съдия Румен Ненков.

„Два са големите проблема. Първият – задължителното гласуване с машини. Абсолютно дискриминационно е, защото в селата и малките градове гласуват задължително с хартия. Ние на практика ще откажем много хора – поради възраст, образование, психологически – от гласуване. На последните избори 70% гласуваха с хартия“, коментира той.

„Другата промяна е скандална, според мен. Това, че резултатът едва ли не се определя единствено от машината. Ние пускаме отрязъка от машината, а той все пак се брои от хората. Машината не дава окончателния протокол, доста хора ще проявят недоверие“, каза още той.

„Много е трудно да се прогнозира в какъв срок ще се произнесе КС. Чувам, че смята да го направи след изборите, а това може да доведе до спорове и непризнаване на резултати“, смята Ненков.

„След като хората са показали, че две трети предпочитат гласуването с хартия, ние променяме правилата“, повтори той.

Предишна статияОмбудсманът: Няма основание за вдигане на цената на парното
Следваща статияБойко Ноев: България е давала на Интерпол фалшиви имена на руски агенти

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук