Начало НОВИНИ Интерпол обявява база данни за идентифициране на изчезнали лица по ДНК

Интерпол обявява база данни за идентифициране на изчезнали лица по ДНК

0

Международната организация за криминална полиция (Интерпол) обяви пускането на база данни, която използва ДНК на членовете на семейството за идентифициране на изчезнали лица и човешки останки по целия свят.

Интерпол отбеляза, че „при липса на идентификатори като пръстови отпечатъци или рентгенови лъчи на зъбите, ДНК е единственото средство за идентификация на изчезнали лица, което може да бъде взето по време на медицински прегледи или от личен предмет като четка за зъби“.

Тези проби могат да бъдат сравнени с ДНК профила на труп или неидентифицирани човешки останки , за да се получи съвпадение, както Интерпол прави от 2004 г. със своята ДНК база данни.

Чрез прибягване до сравнението на биологични проби от роднини, I-фамилията отваря, според организацията, „широка гама от нови възможности за идентифициране на изчезнали лица и дава отговори на техните семейства . “ Членовете на семейството трябва да дадат съгласието си данните им да бъдат използвани в това международно търсене.

194-те страни членки на Интерпол ще предоставят профилите на роднините, за да установят връзки между изчезналите и случаите, свързани с човешки останки. В случай на съвпадение ще бъдат алармирани както държавата, предоставила ДНК профила на трупа, така и тези, които са предоставили ДНК профила на роднините.

До края на 2020 г. генералният секретариат на тази организация е издал около 12 000 жълти уведомления, които са глобални полицейски сигнали за изчезнали лица.

Тази нова услуга (I-Family) предоставя необходимия механизъм за съпоставяне на липсващи ДНК данни с генетични профили от цял ​​свят със софтуер, който използва усъвършенствани статистически алгоритми за изчисляване на вероятността за съвпадение .

Предишна статияСЗО е разтревожена от високата смъртност от коронавирус в Южна Америка
Следваща статияБойко Борисов: Аз вече нямам никакво доверие на това правителство и съм убеден, че те няма да проведат честни избори

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук