Начало НОВИНИ СЗО е разтревожена от високата смъртност от коронавирус в Южна Америка

СЗО е разтревожена от високата смъртност от коронавирус в Южна Америка

0

Световната здравна организация (СЗО) във вторник, 1 юни, изрази загриженост за развитието на пандемията в Южна Америка, където осем от десетте страни, които в момента имат най-висок процент на смъртност от коронавирус .

„Ситуацията в Южна Америка продължава да бъде много тревожна“, каза директорът на спешните здравни служби на СЗО Майк Райън, който също посочи, че четири от десетте държави с най-много случаи в света през миналата седмица са били в този регион (Бразилия, Аржентина, Колумбия и Чили).

„Смъртността се е увеличила в страни като Парагвай и Боливия с около 20% миналата седмица“, предупреди Райън, след като добави, че смъртността в региона е по-висока от средната за света и е около 3-5%.

„Това може да е отражение на тежестта на заболяването, но може и да е резултат от липсата на достъп до медицинска помощ и натиска, който здравните системи са оказвали в много страни“, каза той.

Райън също така посочи, че процентът на положителните резултати в тестовете, проведени в много страни от Латинска Америка, също е висок, достигайки 37% в Парагвай и 33% в Аржентина.

„Предаването на болестта в региона все още е интензивно, здравните системи са под голям натиск и това се отразява във високата смъртност“, каза той, припомняйки, че при липса на високи цифри за ваксинация е препоръчително да се спазват превантивни мерки като носене на маска и спазване на физическа дистанция. 

СЗО одобри спешната употреба на ваксината срещу коронавирус Sinovac, втората ваксина, произведена в Китай, която получи тази зелена светлина след тази, разработена от Sinopharm в началото на май.

Имунизаторът Sinovac-CoronaVac „отговаря на международните стандарти за безопасност, ефикасност и производство“, се казва в изявление на международната организация, в което се уточнява, че техническите съветници са посещавали съоръженията на пекинската лаборатория, преди да издадат решението си.

Това е шестият производител, който попада в списъка за спешна употреба, след ваксините от Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson и Sinopharm по-рано.

Предишна статияИндия: затворниците отказват условно освобождаване от страх да не се заразят с COVID-19
Следваща статияИнтерпол обявява база данни за идентифициране на изчезнали лица по ДНК

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук