Начало БЪЛГАРИЯ Прокуратурата обяви, че ще предприеме действия спрямо всички санкционирани от САЩ лица.

Прокуратурата обяви, че ще предприеме действия спрямо всички санкционирани от САЩ лица.

0

Прокуратурата обяви, че ще предприеме действия спрямо всички санкционирани от САЩ лица. 

От държавното обвинение потвърдиха, че по отношение на четирима от шестимата, посочени в доклада на Държавния департамент, вече се водят или дела, или разследвания.

Разследваният е намиращият се в Дубай Васил Божков, а на съд са пратени  бившият заместник -министър на икономиката Александър Манолев, бившият председател на Държавната агенция за българите в чужбина  Петър Харалампиев и секретарят в неговия мандат Красимир Томов.

Другите двама в списъка „Магнитски“ са Делян Пеевски и заместник -председателят на Бюрото за контрол на СРС Илко Желязков. В пресъсобщението не се споменава нищо за тях.

„Спрямо всички лица, посочени в доклада, ще бъдат предприети всички необходими действия в съответствие със законовите правомощия на прокуратурата за проверка на оповестената от американските власти информация, включително чрез изискване на допълнителна такава по надлежния ред. Прокуратурата на Република България оценява високо помощта, която американските компетентни органи оказват на страната ни като партньор в борбата с организираната престъпност и корупцията. Доказали сме, че нямаме колебание да изпълняваме конституционните си правомощия за привличане към наказателна отговорност на всяко едно лице, за което са събрани доказателства за престъпна дейност. Винаги сме работили и продължаваме да работим в защита на обществения интерес, националната сигурност и правата на българските граждани. Поради това от изключителна важност е именно взаимодействието с всички институции със сходни дейности и цели в национален и международен мащаб“, заявяват от от държавното обвинение.

В сряда САЩ публично оповестиха имената на бившите български длъжностни лица Александър Манолев, Петър Харалампиев, Красимир Томов и Делян Славчев Пеевски, както и на настоящото българско длъжностно лице Илко Димитров Желязков във връзка с участието им в сериозна корупция. Министерството на финансите на САЩ също така санкционира Пеевски, Желязков и бизнесмена Васил Божков, заедно с 64 организации, притежавани или контролирани от Божков и Пеевски, за тяхната роля в публична корупция, съгласно Указ 13818, който надгражда и допълва Глобалния закон „Магнитски“ за отчетност при нарушаване на човешките права.

Източник: БНР

Предишна статияИндия: Лекарите протестират срещу гуру, който твърди, че йога предотвратява COVID-19
Следваща статияЕК очаква в България да бъдат произнасяни присъди за корупция по високите етажи на властта

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук