Начало НОВИНИ Диана Евтимова: Минута и 20 секунди е средното време за гласуване с...

Диана Евтимова: Минута и 20 секунди е средното време за гласуване с машина

0
„Ние направихме симулация от машинното гласуване, като направихме това малко по-различно от експериментите на ЦИК, защото измерваме цялото време на един избирател – от влизането му в секцията до гласуването“, каза в предаването „Преди всички“ Диана Евтимова от Института за развитие на публичната сред.

Вече има няколко експериментални машинни гласувания на ЦИК в страната, сега предстоят три в столичните квартали – „Люлин“, „Триадица“ и „Подуяне“.

„По нашия метод се обхвана цялото време на избирателя – то средно се оказа една минута и 20 секунди, като за един час успяха да гласуват 43 души. Това е време, в което имаше непрекъснат поток от избиратели. Нашите участници в голямата си част не бяха гласували на миналия вот с машина“, поясни още Евтимова.

По думите има два момента на забавяне – при обработката на личните документи на избирателя, а също и при подаването на самия глас на машината.

„На тези два аспекта трябва да обърне внимание и изборната администрация. И хората трябва да могат да участват в експериментални гласувания, да се обучат. А също да се обърне внимание на подготовката на СИК, при приключването на изборния ден те ще са по-облекчени, но те трябва да са добре обучени за работа с машините“, каза още Евтимова.

Според нея две машини трябва да има в тези секции, където са гласували повече избиратели:

„При машинното гласуване най-голямото му предимство е, че не може да има подаване на недействителни гласове, също се ускорява работата на СИК, но за да се възползваме в цялост от предимствата му, трябва да имаме по-високо доверие в процеса, по-добра организация, подготовка на СИК и информираност на избирателите“, обобщи Евтимова.

Предишна статияБойко Ноев: Започват да излизат зависимостите на Гешев към Пеевски, да си подаде оставката
Следваща статияХристо Иванов: Най-накрая някои и отвън каза това, което ние знаем от десетилетия

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук