Начало НОВИНИ Китай: „Когато става въпрос за кражба на тайни, САЩ винаги са на...

Китай: „Когато става въпрос за кражба на тайни, САЩ винаги са на първо място“

0

Уан Уенбин, говорител на външното министерство на Китай, заяви, че „когато става въпрос за кражба на тайни, САЩ винаги са на първо място в света“. Освен това той определи като „изумително“ количеството средства, които Вашингтон прилага за това.

Това, което каза Уанг, идва, след като стана известно, че Американската агенция за национална сигурност (НСА) е получила помощ от Дания да шпионира в продължение н няколко години германския канцлер Ангела Меркел и други европейски политици.

Представителят на китайското правителство отбеляза, че Вашингтон е в състояние да симулира сигнали от базовите станции за достъп и кражба на данни от мобилни телефони, превръща „приложенията“ в единици за наблюдение,проникват в облачни сървъри, свързват се с подводни кабели и поставят тайни събирателни агенции в посолствата и консулствата си по целия свят „за шпионски цели“.

Според него северноамериканската държава „дължи обяснение на международната общност“. „Кой, по дяволите, краде информация?“ – запита се Уанг.

Освен това той твърди, че САЩ репресират спазващите закона чуждестранни компании под предлог на националната сигурност, която „излага изцяло своето лицемерие и хегемонистичен характер“.

„САЩ трябва незабавно да прекратят незаконните си действия на мащабен и безразборен шпионаж и да спрат мръсния бизнес по потискане на компаниите на други страни под предлог на националната сигурност. САЩ трябва да изплатят дълга си към света “, заключи Уанг.

От своя страна френският президент Еманюел Макрон заяви тази седмица, че очаква обяснения от Вашингтон и подчерта, че „това не е приемливо сред съюзниците“.

Предишна статияЗащо прокуратурата не разследва фирма ”ДП”, свързана с офшорки на Пеевски, телевизия ”Европа” и ББР?
Следваща статияВладимир Путин кани чужденци да се ваксинират в неговата страна

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук