Начало БЪЛГАРИЯ Правителството прави черен списък и къса всякакви връзки на държавата с Пеевски...

Правителството прави черен списък и къса всякакви връзки на държавата с Пеевски и Божков

0

Правителството на България реши да прекрати всякакви контакти на ведомства и държавни и общински фирми с физически и юридически лица, които са свързани със санкционираните от САЩ Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков.

Няколко часа по-рано прокуратурата съобщи, че образува 6 отделни проверки за санкционираните от САЩ – Пеевски, Божков и Желязков, както и още трима българи, които получиха забрана да влизат на територията на Съединените щати.

Всички, които са свързани или работили с лицата и фирмите, които попадат в обхвата на санкциите, наложени от Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ, ще бъдат вкарани в публичен списък, реши правителството в петък.

Решението на Министерския съвет е заради наложените от САЩ в сряда санкции на Делян Пеевски, Илко Желязков и Васил Божков заради участие в корупция. Целта е „да се предпазят дружествата с държавно и общинско участие и другите разпоредители с държавни средства от попадане в обхвата на санкциите“, пише в съобщението на правителствена информационна служба.

Правителството създава работна група с представители на Министерството на вътрешните работи, Министерството на финансите, Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) и Националната агенция за приходите (НАП), която трябва да изготви списъка „в спешен порядък“.

Списъкът ще се публикува и поддържа на интернет страниците на Министерството на финансите и на НАП.

В списъка на “асоциираните лица” ще бъдат включени:

  • Всички физически лица и юридически лица, притежавани, контролирани или управлявани през последните пет години от лицата, включени в списъка на OFAC;
  • Всички съдружници, акционери, управители и членове на органи на управление и контрол на юридическите лица, включени към момента и за последните 5 години.
  • Всички физически лица и юридически лица, които бъдат установени от ДАНС и НАП в хода на прилаганите постоянни мерки за идентифицирането на степента на свързаност на лица с лицата от списъка.

На ДАНС и НАП е възложено „да предприемат постоянни мерки“, за да установяват степента на свързаност на лица с Пеевски, Божков и Желязков.

Правителството реши министрите „да предприемат незабавни мерки“, за да може всички ведомства и фирми с държавно или общинско участие да прекратят отношенията си с лицата от списъка и да не влизат в нови взаимоотношения.

Министър-председателят Стефан Янев свика за понеделник заседание на Съвета по сигурността към Министерския съвет на тема „Актуални рискове и заплахи за системата за защита на националната сигурност. Анализ на институционалната ефективност в сектор „Сигурност“ и необходимост от по-адекватни мерки за нейното повишаване“.

Предишна статияСилвия Великова: Живеем в повтарящ се филм с малко различни герои
Следваща статияAнтoн Кутeв: През 2020 г. са раздадени in hоusе* 6 млрд. лв. на фирми, които още не са започнали да работят

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук