Начало НОВИНИ Атака в Буркина Фасо: Повече от 130 убити

Атака в Буркина Фасо: Повече от 130 убити

0

Въоръжени мъже са убили над 132 души при нападение над село в северната част на Буркина Фасо – най-тежката атака в страната през последните години, казва правителството.

Домовете и местният пазар бяха изгорени по време на нападението над Солхан.

Нито една група не е казала, че стои зад насилието, но ислямистките атаки са все по-чести в страната, особено в граничните региони.

Шефът на ООН заяви, че е „възмутен“ от инцидента.

Антониу Гутериш „категорично осъжда гнусната атака и подчертава спешната необходимост международната общност да удвои подкрепата на държавите-членки в борбата срещу насилствения екстремизъм и неговите неприемливи човешки жертви“, каза говорителят му.

При друго нападение в петък вечерта се съобщава, че 14 души са били убити в село Тадарят, на около 150 км (93 мили) северно от Солхан.

Миналия месец 30 души загинаха при нападение в източната част на Буркина Фасо.

Страната е изправена пред задълбочаваща се криза в сигурността, подобно на много от съседите си, тъй като въоръжени групи извършват набези и отвличания в голяма част от региона.

1px прозрачна линия

През май армията на Буркинабе започна мащабна операция в отговор на възраждането на бойни атаки. Въпреки това силите за сигурност се борят да предотвратят насилието, което принуди над милион души да напуснат домовете си през последните две години.

Полусухият регион на Сахел в Африка е засегнат от бунт, тъй като през 2012 и 2013 г. бойците завзеха големи части от северната част на Мали.

Френските сили подкрепят войски от Мали, Чад, Мавритания, Нигер и Буркина Фасо за борба с бойците.

Предишна статияG7: Богатите държави се връщат към данъчни мултинационални компании
Следваща статияИлияна Йотова: Нуждаем се от управници, които търсят справедливост за тракийците

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук