Начало НОВИНИ G7: Богатите държави се връщат към данъчни мултинационални компании

G7: Богатите държави се връщат към данъчни мултинационални компании

0

Групата от напреднали икономики от Г7 постигна „историческа“ сделка, за да накара мултинационалните компании да плащат повече данъци.

Срещата на финансовите министри в Лондон се съгласи да се бори с избягването на данъци, като накара компаниите да плащат повече в страните, в които правят бизнес.

Те също така се съгласиха по принцип с минимална глобална ставка на корпоративния данък от 15%, за да се избегнат държавите, които се подбиват взаимно.

Техническите гиганти Amazon и Facebook са сред тези, които вероятно ще бъдат засегнати.

Европа ще се бори с решението за данъчни сметки на Apple за 13 млрд. 

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелен заяви пред репортери, че „историческото“ споразумение за глобален минимален данък ще „сложи край на надпреварата до дъното в корпоративното данъчно облагане и ще осигури справедливост за средната класа и работещите в САЩ.

Канцлерът на Министерството на финансите на Обединеното кралство Риши Сунак, който беше домакин на срещата на върха, заяви, че споразумението ще направи глобалната данъчна система „годна за глобалната цифрова ера“.

Неговият германски колега Олаф Шолц заяви, че това е „много добра новина за данъчната справедливост и солидарност и лоша новина за данъчните убежища“.

„Компаниите вече няма да могат да избягват данъчните си задължения, като резервират печалбите си в страните с най-ниски данъци“, каза той.

Правителствата отдавна са се справили с предизвикателството да облагат глобалните компании, работещи в много страни.

Това предизвикателство нарасна с бума в огромни технологични корпорации като Amazon и Facebook.

В момента компаниите могат да създадат местни клонове в страни, които имат сравнително ниски корпоративни данъци и да декларират печалби там.

Това означава, че те плащат само местната данъчна ставка, дори ако печалбите идват главно от продажби, направени другаде. Това е законно и обикновено се прави. Сделката цели да спре това да се случва по два начина.

Първо G7 ще се стреми да накара компаниите да плащат повече данъци в страните, където продават своите продукти или услуги, вместо където и да стигнат до деклариране на печалбите си.

На второ място, те искат глобална минимална данъчна ставка, за да се избегнат държавите, които се подбиват взаимно с ниски данъчни ставки.
Правото на данък е същността на суверенната власт. Ето защо координираните международни действия са толкова трудни.

Това е мечтата на предизборни кампании и главно на европейските финансови министри от години. Едва ли биха повярвали, че е възможно до последните няколко месеца. Но необходимостта от пълнене на хазната, изпразнена от пандемията, и пристигането на администрацията на Байдън в САЩ създадоха момент на възможност.

Имаше обаче голям компромис, за да се преодолее това. Минималната ставка на корпоративния данък от 15% е доста ниска. Въпреки че европейските министри на финансите успяха да включат фразата „поне 15%“, която предлага път за увеличаване на този брой.

Технологичните компании казват, че са приветствали този ход. Вицепрезидентът на Facebook Ник Клег каза, че признават, че това може да означава, че компанията „плаща повече данъци и то на различни места“.

И тогава възниква въпросът за останалия свят. Сега това преминава от Г7 към по-широката група от Г-20, включително Китай, Русия и Бразилия.

Споразумението ще бъде обсъдено подробно на среща на финансовите министри от Г-20 през юли във Венеция.

Паоло Джентилони, еврокомисар по икономиката, определи споразумението в събота като „голяма стъпка … към безпрецедентно глобално споразумение за данъчна реформа“ и обеща ЕС да „допринесе активно за това“ във Венеция.

Предишна статияТурция бомбардира лагер за бежанци в Ирак
Следваща статияАтака в Буркина Фасо: Повече от 130 убити

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук