Начало БЪЛГАРИЯ Георги Панайотов: 99 процента от обществените поръчки в МО са били с...

Георги Панайотов: 99 процента от обществените поръчки в МО са били с посочване на изпълнител

0
99 процента от обществените поръчки в МО са били с посочване на изпълнител . Свидетели сме на едно говорене, по време на което се изнасят избирателно факти. Трябва да разширя кръга от информация, за да стане ясно за какво става въпрос. Г-н Каракачанов ме обвини, че съм бил подведен. Не, не съм. Аз не съм политик, аз съм професионалист и поднасям фактите такива, каквито са. Това каза по БНТ Георги Панайотов – служебен военен министър. Ето какво още уточни той:

„В МО са възлагани обществени поръчки без конкурс, с посочване и авансово плащане. Беше казано, че това е така, защото фирмите е трябвало да имат сертификат за достъп до секретна информация на НАП. Това е част от истината. За база „Граф Игнатиево“ половината от дейностите съдържат класифицирана информация. Другата половина – не. Фирмата, преди да бъде посочена, е хубаво да се проведат пазарни проучвания. Така ще се знае коя е фирмата, която ще даде най-добрите условия. В МО има антикорупционен план. Пета или шеста точка в този план е да се ограничи предоставянето на обществени поръчки на един изпълнител. Този план е разписан от г-н Каракачанов.

99 процента от обществените поръчки са с посочване на изпълнител. В МО това е практика. По-миналата година на 19 декември 2019 г. е обявена обществена поръчка, разгледана и одобрена в рамките на 6 часа. Имам съмнения, че не са защитени интересите на държавата. За комуникационни услуги става въпрос. Няма да казвам имена на фирми, важна е практиката. Малко по-критично е трябвало да се подходи при подбора на фирми. 80 процента при обществените поръчки е била плащана 100 процента авансово. Навсякъде се говори за проучвания, а такива в МО не са правени.  

Трябва да са защитени интересите на МО, на държавата. Проектът за корабите е реализиран. Добра е тази сделка. Но българската общественост е била на тъмно, защото корабите са закупени без боеприпасите. Сделката на Ф-16 е с боеприпасите.

Има недостиг в армията ни. Той е 19 процента. Няма хора, това е факт. Включително и демографската криза има значение. Ние изпитваме най-тежката демографска криза. Може да се направят облекчени заеми в банки, например. Около 40 процента на постъпилите в армията са станали на базата на кампания на военните окръжия“, допълни министърът.  

Относно санкциите по делото „Магнитски“, той обясни: Доверието към нас е било разклатено. Санкциите, наложени на тримата български граждани са от най-тежките. С тези санкции ни казват, че не можем да се справим в борбата с корупцията.

Военна полиция и военното разузнаване  са моя отговорност. Сега и двете служи се надавам да се сдобият с титулярни ръководители.  Бяхме свидетели на едно политическо говорене. Аз съм професионалист-дипломат и триковете на политическото говорене са ми известни. Трябва да се търси реално решение на проблемите. В МО не се правят ревизии, а проверки. Една от проверките е назначена от г-н Каракачанов, нека да сме ясни.

Предишна статияАлександър Томов: ГЕРБ продължават да притискат хората по места. Борисов да се оттегли
Следваща статияВ КЕВР ще се проведе обществено обсъждане на цените на тока, парното и топлата вода

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук